Svijet     | 21.10.2019. 15:55 |

Bangladeš prebacuje Rohinja izbjeglice na otok u Bengalskom zalivu

FENA Saopćenje

DHAKA, 21. oktobra (FENA) - Očekuje se da deseci hiljada Rohinja izbjeglica u Bangladešu budu izmješteni na otok u Bengalskom zalivu u narednom mjesecu, saopćio je visoki zvaničnik.

Vlada u Dhaki planira da izmjesti izbjeglice koji su pobjegli pred progonom u Mijanmaru iz nakrcanih logora u jugoistočnoj oblasti Cox’s Bazar na otok Bhsasan Char, udaljen sat vremena vožnje brodom od kopna.

Ukupno više od milion Rohinja muslimana živi u Bangladešu - a skoro 750.000 ih je prešlo u Bangladeš nakon kampanje mijanmarske vojske protiv njih u saveznoj državi Rakhine u augustu 2017.

- Proces relociranja počet će u prvoj, i najkasnije u drugoj sedmici novembra - kazao je za DPA Mahbub Aalm Talukder, čelnik bangladeške Komisije za pomoć i repatrijaciju izbjeglica.

Brojne izbjeglice pristale su da odu na otok u kome je izgrađena infrastruktura za prihvat i smještaj 100.000 ljudi, kazao je.

Ministarstvo vanjskih poslovoa ranije je, međutim, saopćilo da će izbjeglice koje ne odu dobrovoljno biti prinudno izmještene iz logora.

Plan će biti proveden u konsultacijama s UN-om i drugim humanitarnim agencijama, kazao je Mahbub Aalm Talukder.

Grupe za ljudska prava i humanitarne agencije upozorile su da bi otok, koji se pojavio od sedimentnih naslaga u moru prije oko dvije decenije, mogao biti opasan jer ga često zahvataju snažne oluje i poplave tokom monsunske sezone.

Bangladeška vojska podigla je nasipe kako bi zaštitila naselja na  otoku.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države: Izbori u Bangladešu nisu bili ni slobodni ni pošteni

Premijerka Bangladeša osvojila peti mandat

Požar u izbjegličkom kampu Rohingya, skoro 7.000 ostalo bez smještaja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu