Najave     | 21.10.2019. 13:02 |

U četvrtak predstavljanje knjige Mile Pešorde u Širokom Brijegu

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 21. listopada (FENA) - Knjiga akademika Mile Pešorde "Sloboda, mir meju nami" bit će predstavljena u četvrtak, 24. listopada, u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg s početkom u 19 sati.

U knjizi autor na 242 stranice i u pet cjelina govori o ubijenim hercegovačkim franjevcima, Međugorju, o hrvatskom jeziku, zločinima nad Hrvatima u posljednjih stotinjak godina i drugo.

Knjiga je skup Pešordinih kolumni koje su objavljivanje od 2007. do 2012. s tim da je uvodni tekst iz 1995. ("Svjetlost pamćenja"), dok knjiga završava "Sarajevskom deklaracijom o hrvatskom jeziku" iz 1971., a autor je jedan od tvoraca spomenute deklaracije.

"Ova knjiga je odličan pokazatelj i svjedok jednog za Hrvate, a i šire, burnog vremena. Pešorda ništa ne krije, otvoreno jasno i glasno govori. Ne boji se jer zna da govori ne iz mržnje nego iz ljubavi; ne govori radi sebe, nego radi istine. Njegove vrednote su jasne: ljubav za hrvatsku domovina, slobodu svog naroda i svakog pojedinca i svakog naroda", najavili su organizatori.

Pešorda je rođen u Grudama 15. kolovoza 1950. U Sarajevu je završio studij romanistike, a u Zagrebu i Parizu postdiplomske studije.

Istaknuo se kao pjesnik, književni prevoditelj, književni feljtonist, urednik, sveučilišni lektor, diplomat…

Pešorda se istaknuo i tijekom hrvatskog proljeća, a dobitnik je brojnih nagrada od 1972. do danas. Od 2017. je dopisni član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti sa sjedištem u Parizu.

O Pešordinoj knjizi govorit će premijer vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić, književnica Anita Martinac, akademik Šimun Musa i sam autor. Moderirat će Željka Šaravanja, dok će Andrija Zeljko interpretirati ulomke iz knjige.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljen peti broj „Cleune“

Predstavljena knjiga "Pripovijest o dvoje zaljubljenih"

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'