Svijet     | 21.10.2019. 12:31 |

Lam se izvinila muslimanskoj zajednici Hong Konga zbog incidenta s džamijom

FENA Internet

HONG KONG, 21. oktobra (FENA) - Čelnica Hong Konga Carrie Lam izvinila se u ponedjeljak gradskoj muslimanskoj zajednici nakon što je policija ispalila obojeni vodeni top na veliku džamiju tokom operacija rastjerivanja demonstranata u nedjelju navečer.

Dok je jutro poslije čišćenja trajalo, Lam je posjetila džamiju u okrugu Kowloon, a glavu je pokrila šalom kako bi iskazala poštovanje islamskim čelnicima i izvinila se zbog incidenta, prenio je Reuters.

Čelnica Hong Konga otputovala je u Japan da bi prisustvovala sutrašnjoj ceremoniji ustoličenja cara Naruhita, a u vladinoj izjavi objavljenoj kasnije, Lam se zahvalila islamskim čelnicima na stalnim pozivima na smirenje tokom političkih previranja koja su zahvatila grad u posljednjih pet mjeseci.

Tokom operacija protiv demonstranata, policija je upotrijebila suzavce i vodene topove za rastjerivanje demonstranata koji su bacali benzinske bombe. Sigurnosne snage su također prskali iz mlaznih topova plavu boju u mase okupljenih ljudi.

U jednom incidentu, top s plavom bojom je potopio ulazna vrata i trotoar ispred džamije u Kowloonu, najveće džamije u Hong Kongu, gdje se okupljalo nekoliko ljudi, uključujući novinare.

Plave mrlje od obojene vode ostale su na cesti ispred dok su se u ponedjeljak vjernici okupljali na molitve, prenio je Reuters.

Demonstranti su u nedjelju rekli da neće imati džamiju za metu, nakon što je prošle sedmice jedan od lidera prodemokratskog pokreta brutalno napadnut od maskiranih muškaraca za koje je policija rekla da "nisu Kinezi".

Neke kineske stanovnike, uključujući one iz južne Azije, u prošlosti su regrutovale gradske organizovane kriminalne bande ili trijade za napad na pojedince.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Gračanica: Svečano otvorena novoizgrađena džamija u Režićima

U Veroni svečano otvorena džamija, vakuf Islamske zajednice u BiH

Prodemokratski aktivista i honkonški tajkun na suđenju u Hong Kongu se izjasnio da je nevin

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!