Najave     | 21.10.2019. 10:47 |

Nezavisni odbor PSBiH - Danas razgovori s kandidatima za novog direktora SIPA-e

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas će obaviti razgovore s kandidatima za izbor/imenovanje novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega će biti utvrđena rang-lista koja će potom biti dostavljena ministru sigurnosti BiH.    

Kako je Feni kazao prvi zamjenik predsjedavajuće Nezavisnog odbora PSBiH Enes Obralija, za danas u 17.00 sati zakazana je sjednica tog tijela, a na dnevnom redu su intervjui s kandidatima čije su prijave prihvaćene.

Nakon intervjua s četiri kandidata koji ispunjavaju uvjete javnog konkursa, a shodno ostvarenim rezultatima, bit će utvrđena rang-lista.  

Referirajući se na utvrđenu proceduru, Obralija pojašnjava kako će spomenuta rang-lista biti dostavljena ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, koji ima zakonsku obavezu da jednog od kanditata s liste predloži Vijeću ministara BiH radi imenovanja.  

Nezavisni odbor PSBiH razmatrao je u septembru prijave pristigle na konkurs za izbor direktora SIPA-e te utvrdio da od pet prijavljenih, četiri kandidata ispunjavaju uvjete.

Kandidati koji ispunjavaju predviđene uvjete su aktuelni direktor SIPA-e Perica Stanić, kome mandat ističe 5. novembra, direktor Policije RS Darko Ćulum, bivši direktor SIPA-e Goran Zubac i nekadašnji načelnik CJB Trebinje Žarko Laketa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promovirano deset policajaca SIPA-e

Na sjednici Nezavisnog odbora PSBiH o aktivnostima SIPA-e

U toku akcija SIPA-e u više bh. gradova, pretresi na više lokacija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana