Svijet     | 21.10.2019. 10:15 |

Sedam osoba poginulo tokom protesta u Čileu, zapaljena tvornica odjeće

FENA Internet

SANTIAGO, 21. oktobra (FENA) - Pet osoba poginulo je nakon što su sudionici nereda zapalili tvornicu odjeće u čileanskom glavnom gradu Santiagu, čime je broj nasilnih smrti u protestima porastao na najmanje sedam.

Vatrogasci kažu da su pronašli pet tijela u fabrici odjeće koje su zapalili sudionici nereda u predgrađu Santiaga. Raniji izvještaji pokazuju da su tri osobe poginule u požaru supermarketa u Santiagu u subotu.

Ministar unutrašnjih poslova Andrés Chadwick izjavio je da je najmanje sedam osoba poginulo u incidentima povezanim sa protestima, ne navodeći više detalja.

Vojska i policija upotrijebili su suzavac i vodene topove protiv demonstranata, a u većim gradovima uveden je policijski sat.

Vanredno stanje koje već postoji u Santiagu bit će prošireno i na druge gradove na sjeveru i jugu zemlje, javio je BBC.

Nemiri su izazvani predviđenim povećanjem cijena karata za metro, ali je vlada tu odluku u međuvremenu suspendovala.

Međutim, protesti ne jenjavaju jer demonstranti sada zahtijevaju da se smanji nejednakost i poveća životni standard građana.

- Mi smo u ratu protiv moćnog neprijatelja, koji je spreman koristiti nasilje bez ikakvih ograničenja - rekao je u kasnoj noćnoj izjavi na televiziji u nedjelju predsjednik Sebastián Piñera. 

U ponedjeljak će doći do velikih zastoja u mnogim bankama, školama i trgovinama za koje se očekuje da će ostati zatvorene.

Došlo je do 70 "ozbiljnih incidenata nasilja", uključujući 40 pljački supermarketa i drugih poslovnih objekata. Dvije osobe zadobile su i rane od vatrenog oružja nakon sukoba s policijom, kažu zvaničnici.

- Suočeni smo sa stvarnom eskalacijom koja je nesumnjivo organizirana da nanese ozbiljnu štetu našoj zemlji i životu svakog njenog građanina - kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Oko 10.500 policajaca i vojnika raspoređeno je na ulice, dodao je, a više od 1.400 osoba je uhapšeno.

U nekoliko gradova u nedjelju demonstranti su zapalili više autobusa, razbili stanice metroa i sukobili se sa intervenentom policijom. U područjima Santiaga, Valparaísa, Coquimba i Biobía uveden je noćni policijski sat.

Vanredno stanje primijenit će se na Antofagasta, Valparaísoa, Valdivia, Chillána, Talca, Temuca i Punta Arenasa, dopuštajući vlastima da ograniče slobodu kretanja i pravo ljudi na okupljanje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu