Kultura     | 21.10.2019. 10:00 |

Sarajevska premijera dokumentarnog filma 'Dobri pastir' 27. oktobra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Sarajevska premijera dokumentarnog filma "Dobri pastir" redatelja Srđana Segarića, posvećen životu fra Flavijana Šolca, bit će upriličena 27. oktobra na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, a u organizaciji Vrhbosanske nadbiskupije i Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

- Dokumentarni film o fra Flavijanu Šolcu dojmljivo je svjedočanstvo o svećeniku koji je u teškim i olovnim vremenima u kojim se našao hrvatski narod na prostoru bivše države sav svoj život posvetio istom tom narodu da mu prenese i sačuva vjeru. Scenarij filma temelji se na intimnoj verziji Flavijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu. Vizualno se film bazira na arhivskoj građi: fotografijama, dokumentima i filmskim zapisima iz tih vremena - navodi se u saopćenju organizatora.

Fra Flavijan Šolc rođen je u Virovitici 31. jula 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te je zaređen 29. juna 1952. godine u Zagrebu. Godine 1962. dolazi u Borovo naselje s teškim zadatkom da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi zajedno sa svojim vjernicima crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju.

Gradnja crkve i samostana trajala je punih 14 godina, a 13. maja 1981. godine na blagdan Gospe Fatimske je posvećena.

U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. oktobra  1991. godine, kada je nakon rata bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja te je podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. Nakon duge i teške bolesti, 16. novembra 2017., u varaždinskoj bolnici umro je svećenik i franjevac Flavijan Šolc.

Premijeri filma u Sarajevu prisustvovat će načelnica Općine Lovas Tanja Cirba, ravnatelj Razvojne agencije TINTL Mladen Markešić i producent Antun Ivanković.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nakon tri godine Mustafić završava dokumentarac 'Transforming tomorrow'

Općina Centar sufinansira snimanje dokumentarca o Mustafi Hajrulahoviću Talijanu

Netflix će izmijeniti dokumentarac o nacističkim logorima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana