Bosna i Hercegovina     | 20.10.2019. 09:33 |

Vizuelno podsjećanje na posljedice katastrofalnog zemljotresa u Banjoj Luci

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 20. oktobra (FENA) - Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, bit će obilježena nizom prigodnih memorijalnih događaja.

U zemljotresu, koji je tada devastirao grad, život je izgubilo 15 ljudi, a 1.117 je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna.

Na današnjem Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao da radi 27. oktobra 1969. godine u 9.11 sati, kao podsjetnik na kataklizmu koja je prije pet decenija zadesila Banju Luku.

Centralni događaj programa obilježavanja 50. godišnjice bit će izložba pod nazivom "Zemljotres u Banjoj Luci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva i Udruženja arhivskih radnika, koja će biti otvorena 26. oktobra.

U okviru izložbe, na spoljašnjim zidovima Muzeja savremene umjetnosti bit će postavljena instalacija drvenih stubova, djelo umjetnika Dragoslava Malinića, u znak pomena na 15 žrtava zemljotresa.

Obilježavanje godišnjice katastrofalnog zemljotresa počinje 23. oktobra, multimedijalnom postavkom o životu u "ranjenom gradu“ tokom jeseni i zime s kraja sedme i početka osme decenije prošlog vijeka.

Prvi dio postavke čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa, koje su od novembra 1969. do sredine marta 1970. godine snimili banjolučki foto-amateri Radivoj Radanović, dr. Aleksandar Sjerikov i Ljubinko Bato Smoljanović, dok je njen drugi dio projekcija arhivskih filmova o banjalučkom zemljotresu, koje su (tokom spomenuta četiri i po mjeseca) svojim amaterskim kamerama formata osam mm i 16 mm snimili Ivica Kurtović, Miodrag Šobot i Ljubinko Bato Smoljanović.

Kuriozitet ove multimedijalne postavke je da fotografije i negativi, čije će reprodukcije biti izložene, nikada ranije nisu viđeni u javnosti, jer su prethodnih pola vijeka bili dio privatnih kolekcija navedenih foto-amatera. Također, više od polovine kadrova arhivskih filmova nikada nije prikazano izvan "kućnog bioskopa“ njihovih autora.

Organizator ovog vizuelnog podsjećanja na posljedice najveće prirodne katastrofe koja je zadesila "krajišku ljepoticu“ je Filatelističko društvo Banja Luka, uz podršku gradskih vlasti, dok je njegov autor banjalučki kolekcionar i publicista Goran Barać. Zainteresovani posjetioci moći će da je vide do 31. oktobra, svakim radnim danom od 8 do 20 časova.

U četvrtak, 24. oktobra planirano je otvaranje izložbe u organizaciji Muzeja RS-a pod nazivom "50 godina od zemljotresa u Banjoj Luci 1969-2019)“, autora Milenka Đorđevića.

Za 26. oktobar najavljen je okrugli sto u organizaciji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, u okviru kojeg će i Hidrometeorološki zavod imati prezentaciju na temu zemljotresnih dešavanja na području grada.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

New York potresao rijetki zemljotres

Tajvanski spasioci oslobodili devetero zarobljenih u otvorenom pećinskom sistemu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana