Svijet     | 19.10.2019. 13:33 |

Libanski Hezbolah ne želi da vlada podnese ostavku

FENA Internet

BEJRUT, 19. oktobra (FENA) - Vođa libanskog Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah rekao je u subotu da ta grupa nije tražila ostavku vlade uslijed raširenih nacionalnih protesta.

Nasrallah je u televizijskom govoru rekao da podržava vladu, ali pozvao je na novi dnevni red i "novi duh", dodajući da su trajni protesti pokazali da put prema naprijed ne uključuje uvođođenje novih poreza.

Svaki porez koji se uvede siromašnima prisilio bi ga da pozove pristalice da izađu na ulice, dodao je Nasrallah, javio je Reuters.

Snage sigurnosti ispalile su suzavac i rastjerale demonstrante u Bejrutu u petak nakon što su na desetine hiljada ljudi širom Libana marširale zahtijevajući rušenje političke elite za koju optužuju da je uzrokovala propast njihove ekonomije.

Libanska vlada povukla je planove za oporezivanje poziva WhatsAppa dok protesti traju zbog vladinog načina postupanja s ekonomskom krizom.

Vlada je najavila novi porez od 0,20 američkih centi po pozivu preko aplikacije WhatsApp, kompanije u vlasništvu Facebooka, kao i drugih sličnih aplikacija. 

Ali su povukli ovu odluku nekoliko sati kasnije usred sukoba između snaga sigurnosti i demonstranata, prenio je BBC.

Demonstracije su bile neke od najvećih s kojima se Liban suočio posljednjih godina.

Desetine su povrijeđene dok su demonstranti palili gume, a sigurnosne snage ispaljivale suzavac.

Vatre koje su podmetnute na ulici u Bejrutu još su tinjale u petak ujutru. Trotoari su bili pokriveni staklom od razbijenih izloga prodavnica.

Demonstranti su blokirali ceste na sjeveru i jugu zemlje i u dolini Bekaa u petak, između ostalih regija, javila je Nacionalna novinska Agencija (NNA). Škole su zatvorene po instrukcijama vlade. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo