Svijet     | 19.10.2019. 13:20 |

Mir vlada sjeveroistokom Sirije tokom krhkog sporazuma o prekidu vatre

FENA Internet

ANKARA, 19. oktobra (FENA) - Krhko primirje je na snazi uz granicu Turske sa Sirijom u subotu, dva dana nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan pristao da ga sklopi kako bi se omogućilo kurdskim snagama vrijeme da se povuku iz prekograničnog napada Ankare.

Erdogan je dogovorio primirje tokom razgovora u Ankari u četvrtak s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom o zaustavljanju humanitarne krize, zbog koje je raseljeno 200.000 civila na sjeveroistoku Sirije. 

Ovo primirje je također smirilo strahove od novih napada Islamske države koju čuvaju kurdske sigurnosne snage na koje je turska vojska vršila ofanzivu ranije ove sedmice.

Tursko ministarstvo odbrane saopćilo je u subotu da je bilo 14 "provokativnih napada" iz Sirije u proteklih 36 sati, ali je naglasilo da nastavlja usku suradnju sa Sjedinjenim Državama kako bi se omogućilo provođenje sporazuma.

Novinari Reutersa na granici rekli su da se bombardiranje, koje se čulo u blizini sirijskog pograničnog grada Ras al Ain u petak ujutro, smirilo.

U subotu ujutro vidjeli su samo nekoliko turskih vojnih vozila koja su prešla granicu.

Primirje uslovljava petodnevnu pauzu za puštanje pripadnike Sirijskih demokratskih snaga predvođenih Kurdima (SDF) iz "sigurne zone" za koju je Turska rekla da će stvoriti na teritoriji koja ulazi više od 30 km duboko u Siriji.

Ankara smatra YPG, glavnu kurdsku komponentu SDF-a, terorističkom grupom zbog njihovih veza s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske.

Tursko ministarstvo odbrane saopćilo je kako je ministar odbrane Hulusi Akar pozvao svog američkog kolegu Marka Espera u telefonskom pozivu u petak kako bi se osiguralo da se snage YPG-a povuku iz te zone unutar 120-satnog razdoblja dogovorenog u skladu s primirjem.

Erdogan je u petak rekao da će se sigurna zona kretati na nekih 440 km od zapada prema istoku duž granice, iako je američki specijalni izaslanik za Siriju rekao da je sporazum obuhvatio manje područje na kojem se bore turske snage i njihovi sirijski pobunjenički saveznici.

Erdogan je također rekao da će Turska uspostaviti desetak posmatračkih mjesta širom sjeveroistočne Sirije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'