Bosna i Hercegovina     | 19.10.2019. 10:20 |

Svečano proslavljen Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu

FENA Agencije

SARAJEVO, 19. listopada (FENA) - Svečanim euharistijskim slavljem u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu i prigodnom akademijom u dvorani Pavla VI. u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u petak je na blagdan sv. Luke evanđeliste obilježen Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) Univerziteta u Sarajevu koji je za svog zaštitnika uzeo tog sveca.

Svetu misu slavio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i veliki kancelar Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, uz koncelebraciju profesora KBF-a i sjemenišnih odgojitelja te drugih svećenika i sudjelovanje bogoslova i drugih studenata i studentica na KBF-u, časnih sestara i drugih vjernika.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić istaknuo je kako izabrati jednog sveca kao zaštitnika znači prepoznati svoj identitet.

- Luka nije bio jedan od učenika Isusovih, nije ni poznavao vjerojatno Isusa ispočetka, bio je poganin. Ali, kad je postao kršćanin, nevjerojatna je u njemu bila snaga istraživanja. Upoznavanje Isusa, ja bih rekao, to je zapravo pravi identitet fakulteta koji se bavi naučavanje bogoslovskih nauka. Svim žarom upravo upoznati Isusa Krista - kazao je kardinal Puljić, dodavši kako je osobitost sv. Luke ne samo u upoznavanju Isusa, već i u tome što je sve zabilježio i nama ostavio – i evanđelje i Djela apostolska.

Ponovivši da, iako identitet ove institucije jeste istraživati i upoznati Isusa Krista, dodao je da nije dovoljno steći znanje, već je potrebno steći i uvjerenje i ravnanje.

Nakon misnog slavlja uslijedio je svečani akademski čin koji je započeo studentskom himnom Gaudeamus igitur i glazbenom izvedbom Alessandra Stradelle "Pieta Signore" koju je otpjevao bariton Dragan Pavlović, umirovljeni člana zbora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu uz klavirsku pratnju Danijela Žontara, kompozitora, šefa zbora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i umjetničkog voditelja ansambla "Art Vivo", javlja KTA. 

Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je dekan Darko Tomašević zahvaljujući svima za nazočnost, a ukratko je predstavio i djelovanje KBF-a u akademskoj 2018./2019. godini spomenuvši organiziranje nekoliko znanstvenih skupova i teoloških tribina te razna izdanja.

Tomašević je zajedno s doc. dr. sc. Bernardom Horvat i izv. prof. dr. sc. Šimom Maršićem podijelio diplome novim magistrima teologije, poručivši im da znanje koje su stekli trebaju prenositi drugima, svjesni da njihovo školovanje nije i ne smije biti završeno.

Diplome su primili: Ivan Dragičević, Mario Jurišić, Stipica Lešić, Dario Martić, Željko Pasković, Dario Radić, Dražen Skenderović i Nebojša Stipić, a dvoje magistara teologije bili su odsutni iz opravdanih razloga: Dino Mustafi i Barbara Jelušić.

Ivan Matijević primio je nagradu kao student s ostvarenim najboljim uspjehom u prethodnoj akademskoj godini s prosjekom od 9,92.

Također je dodijeljena Povelja zahvalnosti prigodom umirovljenja, umirovljenom prof. dr. sc. Niki Ikiću.

Akademija je završena glazbenom točkom "Ave Maria" Franza Schuberta koju je otpjevao bariton Pavlović uz klavirsku pratnju magistrice Alme Aganspahić, više asistentice na Muzičkoj Akademiji Univerziteta u Sarajevu na odsjeku Horsko dirigiranje.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Muslimani širom svijeta proslavili Ramazanski bajram

Proslava blagdana sv. Ante u Cimu

Proslava Dana Centra 'Los Rosales'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu