Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 16:15 |

Trivić-Khan: Bit će poboljšana inkluzivna praksa u školama u RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 18. oktobra (FENA) - Strateški cilj Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske je da programom pred polazak u školu obuhvatimo što veći broj djece u ruralnim dijelovima RS-a, na način da program organizujemo u školama koje za to imaju uslove, s obzirom na to da u pojedinim sredinama nemamo predškolske ustanove - rekla je entitetska ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić na današnjem sastanku u Banjoj Luci sa šeficom Predstavništva UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan.

Šefica Predstavništva UNICEF-a u BiH izrazila je spremnost na saradnju u oblasti unapređenja predškolskog obrazovanja u RS sa posebnim akcentom na povećanje obuhvata djece tim programom i pohvalila osnivanje resursnih centara u smislu unapređenja inkluzivne prakse u školama.

Trivić je najavila da će se u okviru reforme u narednoj godini raditi na inoviranju nastavnih planova i programa za predškolsko obrazovanje, kao i na unapređenju komunikacije sa roditeljima, posebno kada je riječ o značaju ranog rasta i razvoja.

Inkluzivna praksa u školama u RS, kako je dodala, bit će unapređena osnivanjem resurno-stručnih centara u okviru specijalnih škola.

- Stručnjaci, defektolozi i logopedi iz ovih centara pružat će stručnu podršku vaspitno-obrazovnim ustanovama u radu sa djecom i učenicima kojima je potrebna dodatna podrška u razvoju, čime će se ove usluge učiniti dostupnim većem broju djece - pojasnila je Trivić, navodi se u saopćenju iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnici Brčkog i UNICEF-a razgovarali o poboljšanju položaja djeca

UNICEF upozorava da bi deseci hiljada djece u Sudanu mogli umrijeti od pothranjenosti

UNICEF - Gaza je 'najopasnije mjesto na svijetu za biti dijete'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo