Kultura     | 18.10.2019. 15:35 |

Održan 'Čas sjećanja' na Muniba Maglajlića

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" upriličila je danas u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića 'Čas sjećanja' posvećen profesoru Munibu Maglajliću (1945–2015).

Profesora Maglajlića sjetili su se ovom prilikom brojni koji su došli na "Čas sjećanja" posvećen njemu, a na kojem su govorili predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić i Sead Šemsović.

Munib Maglajlić, univerzitetski profesor, dugogodišnji predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u Bosni i Hercegovini i ugledni javni radnik preminuo je 19. oktobra 2015. godine.

Profesor Sead Šemsović je istakao značaj profesora Maglajlića u izučavanju književnosti na prostoru BiH. On je naglasio da je Maglajlić posebnu pažnju posvetio istraživanju sevdalinke i balade.

Profesor Sanjin Kodrić podsjetio je da je Maglajlić bio dugogodišnji predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u Bosni i Hercegovini, i to u teškom i zahtjevnom vremenu rata i neposrednog poraća.

Osim toga bio je i profesor, predani istraživač književne prošlosti a prije svega usmene književne baštine.

- Duboko je vjerovao u entuzijazam. Duboko je vjerovao da svako od nas treba zavakufiti trajno dobro od sebe dato, između ostalog i naše vrijeme i naše znanje - rekao je Kodrić.

On je istakao da je potrebno razvijati kulturu sjećanja jer društvo može biti samosvjesno tek kad se sjeća svojih vrijednosti.

- A jedna od važnih vrijednosti našeg društva jeste upravo profesor Munib Maglajlić - podvukao je Kodrić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba 'Za sreću doma i naroda' povodom 120 godina od osnivanja BZK Preporod

Izložba 'Neminovnosti: Književno, kulturno i društveno djelo Alije Isakovića'

U Ljubuškom obilježeno 120 godina BZK Preporod

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'