Kultura     | 18.10.2019. 15:43 |

Komšić uputio pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Malmu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu, navodeći da je on direktno negirao genocid počinjen u BiH nastojeći da opravda dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost glorifikatoru genocida Peteru Handkeu.

- Nakon Vaše reakcije u ime Kraljevske švedske akademije nauka i Komiteta za književnost, objavljene u švedskom dnevniku "Dagens Nyheter", a koja se odnosi na naše negodovanje zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost glorifikatoru genocida Peteru Handkeu, sa žaljenjem konstatiram da ste, unatoč našem upozorenju da se izlažete riziku glorifikacije genocida, pristupili direktnom negiranju genocida nastojeći objasniti navodnu opravdanost za dodjeljivanje nagrade Peteru Handkeu - ističe se u Komšićevom pismu. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH s dubokim žaljenjem i razočarenjem, uime građana Bosne i Hercegovine i lično ime, konstatira se Malm kao predsjednik Kraljevske švedske akademije upustio u otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, što predstavlja najsramniju epizodu u historiji Kraljevske švedske akademije.

- Naime, gospodine Malm, Vašom izjavom tvrdite da Akademija nije pronašla ništa u Handkeovom pisanju što bi se moglo nazvati napadom na civilno društvo i na poštivanje jednakosti svih naroda. Shodno toj tvrdnji, pozivate se na članak iz 2006. godine objavljen u njemačkom dnevniku Suddeutsche Zeitung, u kojem Handke piše da je pokolj u Srebrenici najgori zločin protiv čovječnosti u Evropi od Drugog svjetskog rata. Imajući u vidu Vaš istup kao predsjednika Kraljevske švedske akademije nauka, želim da Vas informiram o tome da taj članak sa stanovišta međunarodnog prava, poštivanja presuda Međunarodnog suda u Hagu i sa stanovišta historijske istine, uopće nije relevantan. Odnosno, relevantan je jedino u kontekstu negiranja genocida - poručio je Komšić. 

S obzirom na to, dodaje Komšić, da je dužnost Kraljevske švedske akademije nauka i Komiteta za književnost bila upoznati se sa činjenicama prije samog dodjeljivanja nagrade (imajući u vidu izvanliterarni angažman Handeka), kao i upoznati se sa činjenicama u trenutku kada se odlučio upustiti u odbranu svoje sporne odluke, predsjednika akademije je informirao o nekoliko činjenica.

- Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2001. godine utvrđen je zločin genocida u slučaju "Krstić", punih pet godina prije nego li je Peter Handke negirao genocid u članku iz 2006. godine objavljenom u njemačkom dnevniku Suddeutsche Zeitung (Peter Handke piše da je pokolj u Srebrenici najgori zločin protiv čovječnosti u Evropi od Drugog svjetskog rata). Zločini protiv čovječnosti, prema presudama međunarodnih sudova, utvrđeni su u više općina u Bosni i Hercegovini. Međutim, utvrđen je i zločin genocida koji Peter Handke negira. S tim u vezi, dolazi se do zaključka da Akademija i Komitet, pozivajući se na navodnu Handkeovu osudu zločina protiv čovječnosti, negiraju zločin genocida u Srebrenici - stoji u pismu. 

Komšić želi Malma i Akademiju podsjetiti i na činjenicu da svi negatori genocida, uključujući i ratnog zločinca Vojislava Šešelja, poput Handkea, a nažalost i Kraljevske švedske akademije nauka, osuđuju "pokolj u Srebrenici", ali i ne i genocid koji je utvrđen pred međunarodnim sudovima, što nije ništa drugo nego izraz negiranja genocida.

Također, naglašava da je Kraljevska švedska akademija nauka, negirajući genocid, odnosno uzimajući kao relevantno Handekovo negiranje genocida iz 2006. godine, pogazila Rezoluciju Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, unatoč činjenici da je Kraljevina Švedska članica Evropske unije u kojoj je negiranje genocida kažnjivo zakonom.

Zbog svega navedenog Komšić još jednom poziva Kraljevsku švedsku akademiju nauka i Komitet za književnost da prije dodjeljivanja nagrade Handkeu preispitaju svoju odluku, jer se, uzimajući u obzir trenutni stav, na neshvatljiv način stavljaju na stranu anticivilizacije, negirajući zločin genocida i pokušavaju odbraniti ono što je s ljudskog i moralnog stanovišta neodbranjivo.

- Ovom prilikom prenosim Vam pozdrave iz zemlje Nobelovca i iz zemlje u kojoj su suze Majki Srebrenice svetinja, uvjeren da će Kraljevska švedska akademija nauka i Komitet za književnost biti upoznati sa sadržajem ovog pisma, te preispitati donesenu odluku - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komšić uputio telegram saučešća kralju Kraljevine Maroko nakon razornog zemljotresa

Komšić i Bećirović razgovarali sa Rosensaftom o holakustu i genocidu

Komšić: Čekamo prijedlog Bećirovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo