Kultura     | 18.10.2019. 15:15 |

Tuzla obilježava 20 godina od početka transplant programa (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 18. oktobra (FENA) - Oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize te bubrežna transplantacija teme su koje će biti u fokusu Petog nefrološkog kongres s međunarodnim učešćem koji je danas počeo u Tuzli i trajat će do kraja sedmice.

Bosna i Hercegovina se ubraja u evropske zemlje s vrlo niskom stopom bubrežne transplantacije, te je kongresna edukacija iz te oblasti još jedan način da se pokuša povećati broj transplantacija bubrega u BiH, a i da se motivira domaća šira javnost o potrebi darivanja organa i tkiva. 

Predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega BiH Halima Resić podsjetila je da je bilo godina kada se radilo između 20 i 25 transplantacija bubrega godišnje, ali u posljednje vrijeme došlo je do zastoja.

Donori su uglavnom članovi porodice koji daju jedan bubreg oboljelom, a operacije se uglavnom rade u Kliničkom centru Tuzla i povremeno u Sarajevu i Banjoj Luci, te Resić ocjenjuje da taj broj transplantacija ne zadovoljava broj pacijenata koji se stalno povećava.

Pacijenti koji su na dijalizi ne mogu biti zadovoljni nabavkom lijekova, a šefica Odjela za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Klinike za interne bolesti Univerzitetsko klinički centar Tuzla Enisa Mešić tvrdi da je to problem dijaliziranih pacijenata i ljekara koji rade s njima.

- No, nama je lakše. Mi možemo promijeniti posao, a za pacijente je to životno pitanje. U subotu ćemo organizirati akciju potpisivanja donorskih kartica te pozivam građanstvo da se ovoj akciji u što većem broju odazove - kazala je Mešić.

Osim zastarjelih aparata nedostaju prostor i stručan kadar, mišljenje je profesorice Mešić te je moguće rješenje u povećanju broja transplantacija, ali ocjenjuje da je to nešto na čemu bi trebala raditi i država. Prema podacima Regionalnog registra u BiH živi 386 pacijenata s transplantiranim bubregom.

Svaki uspješan transplantacijski program je u državi koja je to uredila na najvišem nivou, dodaje Mešić, kao što je to slučaj u Hrvatskoj i Španiji.

Tuzla u ovoj godini obilježava 20 godina od početka transplant programa odnosno 200-tu transplantaciju.

Pogledajte http://fena.ba/video/3532/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1VLAl18MDsfON3WHLjphpAlh97tDXPf2L?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kongres nefrologa - Tuzla ostaje lider u BiH u oblasti transplantacije bubrega

UNDT BiH - U Tuzli 17. oktobra počinje Peti kongres nefrologa BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana