Ekonomija     | 18.10.2019. 14:41 |

Konferencija Tech Hosted by Lanaco - Mladi vide svoju perspektivu u IT sektoru

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18.oktobra (FENA) - Brojne su mogućnosti u sektoru informacijskih tehnologija (IT), koji je u velikoj ekspanziji i mladim ljudima pruža značajne mogućnost – ocijenio je danas profesor Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci Branko Blanuša.

Petog dana „Tech Hosted by LANACO“ konferencije, istakao je da IT sektor kako u Bosni i Hercegovini tako i šire postaje vodeći privredni sektor i prema obimu prihoda koji donosi, ali i izvoznom proizvodu.

-Mogućnosti su velike u ovoj oblasti i mladi ljudi mogu da ostanu da rade i na ovim prostorima – rekao je Blanuša i naglasio da IT sektor daje mogućnost za one koji su kreativni da pokrenu vlastiti biznis, što bi trebalo da kroz subvenicije prepoznaju i nadležne vlasti, imajući u vidu prihode iz IT industrije.

Ukazuje i da smo na pragu četvrte industrijske revolucije, u kojoj će biti dominatno znanje, kreativnost, sposobnost...

Svoje znanje i ideju o izradi komunikacionog nano-satelita na ovoj konferenciji je predstavio 13-godišnji Dejan Lukić iz Bosanskog Broda.

Dejan se bavi programiranjem i dizajniranjem satelita, a jedan od njih, onaj komunikacijski, „prošao“ je i na konkursu, koji je raspisala NASA.

-Radi se o satelitu koji će biti u niskoj zemljinoj orbiti i pružat će internet konekciju širom svijeta – rekao je Dejan, koji priča da ga je uvijek interesovao IT sektor.

Ovaj mladi stručnjak iz vlastitih sredstava finansira svoj projekt, od programiranja do dizaniranja sateliteta.

-Ne volim pretjerano razmišljati o budućnosti, ali vidim se u svemu ovome – rekao je Dejan.

Poslednji dan „Tech Hosteda“ posvećen je predstavnicima akademske zajednice i studentima, čime žele, kako su istakli organizatori, da naprave studentsku mrežu u BiH te čuju njihova mišljenja, ali i šta su im problemi. Cilj je također i povezati privrednike, akademsku zajednicu i predstvanike nadležnih organa vlasti.

Jedna od studentica, Melissa Memić, je istakla da se IT razvija iz dana u dan te da se prepoznala u tom sektoru u kojem vidi svoju perspektivu.

Melissa pohađa prvu godinu Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru, a, kako kaže, konferencija poput ove u Banjoj Luci omogućila joj je da se upozna o novim rješenjima u IT oblasti.

Banja Luka je u proteklih pet dana bila mjesto okupljanja stručnjaka iz IT svijeta tokom pete multivendorske konferencija "Tech Hosted by Lanaco".

Učesnici su imali priliku da se upoznaju o aktuelnostima iz oblasti: Security, Big Data, IoT, Artificial Intelligence, Cloud, Data Infrastructure, Blockchain, Data Centers te brojnim drugim novitetima koje donose svjetski IT lideri i tehnološki stručnjaci kao što su: Microsoft, Cisco, Dell EMC, Oracle, Kaspersky, Fortinet, Lenovo i brojni drugi.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu