Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 14:08 |

Korištenje rezultata međunarodnih istraživanja za unapređenje obrazovanja u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Više od 50 obrazovnih stručnjaka, predstavnika ministarstava obrazovanja, pedagoških zavoda, univerziteta i akademske zajednice okupilo se jučer i danas u Sarajevu na stručnom skupu i radionici o međunarodnim istraživanjima u oblasti obrazovanja i korištenju tih rezultata za unapređenje obrazovanja u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Dvodnevna radionica, koja je održana u suradnji s Agencijom za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, pod sloganom 'Ka obrazovanju koja stvara promjenu', usredotočila se na međunarodna istraživanja u oblasti obrazovanja (Program za međunarodnu procjenu postignuća učenika (PISA) i Međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka (TIMSS) te mogućnosti da se njihovi rezultati koriste u unapređenju kvaliteta obrazovanja u BiH.

Vršilac dužnosti zamjenika šefa Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Mark Hanbury istakao je da Bosna i Hercegovina očekuje prve rezultate PISA istraživanja koji će pokrenuti javnu raspravu o važnosti kvaliteta obrazovanja i potaknuti sveobuhvatne obrazovne procese, te inicirati kreiranje obrazovnih politika koje će djeci u BiH pružiti kvalitetno obrazovanje kakvo i zaslužuju.

- Misija OSCE-a u BiH ostat će pouzdan partner svim obrazovnim vlastima u njihovim naporima usmjerenim na unapređenje kvaliteta obrazovanja u BiH - kazao je.  

Direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Maja Stojkić ističe da će međunarodna istraživanja skrenuti pažnju na učinak dosadašnjih napora na poboljšanju kvaliteta obrazovanja i pružiti smjernice i preporuke za dalje postupanje.

- Ova istraživanja bi nam trebala omogućiti da donesemo, implementiramo i pratimo efekte strateških odluka u obrazovanju na osnovu empirijskih pokazatelja, dobivenih neprekidnim sudjelovanjem u međunarodnim istraživanjima. Poboljšanje kvaliteta obrazovanja na osnovu dobijenih rezultata mora postati ključni prioritet vlasti, a mora biti usmjereno na budućnost i napredak pojedinaca, privrede i društva u cjelini - dodala je Stojkić.

Misija OSCE-a u BiH nastavit će sa svojim aktivnostima usmjerenim na pružanje podrške nadležnim obrazovnim vlastima u poduzimanju efikasnih koraka ka poboljšanju kvaliteta obrazovanja razvijanjem politika i praksi zasnovanih na nalazima međunarodnih istraživanja u oblasti obrazovanja, saopćila je Misija OSCE-a u BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom