Svijet     | 18.10.2019. 13:37 |

Puigdemont se pojavio pred belgijskim vlastima nakon naloga za izručenje

FENA Internet

BRISEL, 18. oktobra (FENA) - Carles Puigdemont, bivši katalonski predsjednik koji je predvodio neuspjelu kandidaturu regije za nezavisnost prije dvije godine, predao se pravosudnim vlastima u Belgiji kao odgovor na ponovno aktiviranje međunarodnog naloga za hapšenje protiv njega ove sedmice.

U saopćenju iz ureda Puigdemonta se navodi da se "Puigdemont u pratnji svojih advokata pojavio dobrovoljno pred belgijskim vlastima kao odgovor na evropski nalog za hapšenje koji je izdao vrhovni sud Španije."

Dalje se navodi da poštuje nalog za hapšenje, ali da se protivi izručenju, piše Guardian.

Španski vrhovni sud ponovo je izdao potjernicu - pod optužbom za pobune protiv vlade i zloupotrebu javnih sredstava - nakon što su bivši potpredsjednik Puigdemonta i osam drugih čelnika zatvoreni za iste prekršaje u ponedjeljak.

Član Puigdemontovog tima rekao je belgijskom listu Le Soir da je Puigdemont odlučio da ide u policiju "na njegovu inicijativu", dodavši: "Ubrzo ćemo objasniti razloge njegovog izbora."

Španska je belgijskim vlastima u utorak izručila evropski nalog za hapšenje. Belgijski savezni tužilac insistirao je na tome da ga Španjolci prevedu na jedan od tri zvanična jezika Belgije - francuskom, flamanskom i njemačkom - ili engleskom. Prevedeni dokument trebalo je da stigne iduće sedmice.

Belgijski pravnici upozorili su da je postupak dug i spor, posebno ako Puigdemontovi advokati budu ulagali žalbe. Bivši predsjednik je do sada uspio izbjeći izručenje iz Njemačke i Belgije. Jedna od komplikacija je ta što Belgija nema ekvivalentno krivično djelo pobune protiv vlade.

Vrhovni sud u Španiji rekao je da, iako je Puigdemont izabran za poslanika u Evropskom parlamentu u maju, on ne može tražiti parlamentarni imunitet, jer nije zvanični preuzeo funkciju niti je položio zakletvu na španski ustav - preduslov prema izbornom pravilniku zemlje.

Hiljade ljudi koji su marširali iz cijele Katalonije trebali bi se u petak popodne sastati u Barseloni kako bi protestirali protiv presude i pozvali lidere na slobodu.

Mirni protesti, koji su dugo bili zaštitni znak pokreta za nezavisnost, ove su sedmice prerasli u nasilne nemire sa žestokim sukobima između demonstranata i policije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Brisel - Belgijski premijer Aleksander De Kro održao radni sastanak s Bećirovićem

Belgijsko zdravstveno vijeće: Svaka konzumacija alkohola povećava rizik od ozbiljnih bolesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo