Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 13:55 |

Osnaživanje žena da se bore za više pozicije u policiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Gotovo 50 policijskih službenica iz agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini sa svih nivoa vlasti okupilo se danas u Sarajevu na okruglom stolu o temi "Liderice u sigurnosnom sektoru".

Cilj organiziranja tog skupa je da se podigne svijest o potrebi i značaju učešće žena na svim pozicijama i nivoima odlučivanja u sektoru sigurnosti, te osnaživanje i ohrabrivanje policijskih službenica da se bore za više pozicije.

Na skupu će govoriti službenice iz sektora sigurnosti i odbrane koje su dosegle najviše pozicije, a s učesnicama skupa podijelit će iskustva i govoriti o izazovima s kojima su se susretale tokom profesionalne karijere i načinima na koje ih je moguće prevazići.

Također, bit će obrađene konkretne teme u vezi s liderstvom, stilovima rukovođenja, osobinama liderica i poslovnom komunikacijom.

U okviru predviđenih tema, posebno se ukazuje na zakonske odredbe koje nalažu institucijama da poduzmu odgovarajuće mjere za postizanje ravnopravnosti spolova, imajući u vidu činjenicu da u policijskim strukturama u BiH gotovo nema žena na višim i rukovodećim pozicijama.

Okrugli sto se realizira u okviru projekta „Jačanje kapaciteta policijskih službenica-potencijalnih liderica“, koji se provodi uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz Udruženja "Mreža policijskih službenica".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Okrugli sto 'Kuda ide BiH?' - Dejtonski sporazum kočnica razvoju odnosa i institucija BiH

Selimović: Ekonomski fakulteti u BiH dijeljenjem iskustva i znanja puno brže mogu ići naprijed

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo