Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 12:25 |

Sud BiH - Izrečena presuda u predmetu Kadrija Ilić i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Sud BiH, nakon održanog glavnog pretresa i priznanja krivnje, donio je, dana 15. oktobra ove godine, presudu kojom je optužena Kadrija Ilić oglašena krivom da je počinila krivično djelo porezna utaja i prevara iz člana 210. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a pravna osoba „Deni-šped“ d.o.o. Tuzla odgovornom također za počinjenje krivičnog djela porezna utaja ili prevara. 

Sud je optuženoj Ilić izrekao uvjetnu osudu kojom joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci. Istovremeno je određeno da se ova kazna neće izvršiti ako optužena u roku od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo. Optuženoj pravnoj osobi „Deni-šped“ d.o.o. Tuzla Sud je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM. Od optuženih je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 12.918,07 KM. 

Optužena Kadrija Ilić kriva je što je u vremenskom periodu od 1.4.2017. do 31.7.2017. godine, kao direktor pravne osobe „Deni-šped“ iz Tuzle kao porezni obveznik, u smislu odredaba člana 12. i 13. Zakona o PDV-u, bila dužna, a nije obračunala, prijavila i platila PDV u iznosu od 12.918,07 KM, te je za taj iznos oštetila budžet BiH. Pravna osoba „Deni-šped“ d.o.o. Tuzla odgovorna je što je kao porezni obveznik raspolagala protivpravnom ostvarenom imovinskom koristi u ukupnom iznosu od 12.918,07 KM, a koju je u ime, za račun i korist pravne osobe ostvarila optužena Kadrija Ilić, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!