Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 12:56 |

Bugarska ambasadorica posjetila Službu za poslove sa strancima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Ambasadorica Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Cvetkova-Karabaševa posjetila je danas Službu za poslove sa strancima i tom prilikom je sa rukovodstvom te službe razgovarano o aktuelnom stanju u oblasti migracija.  

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić zahvalio je predstavnicima Republike Bugarske za potpisani Sporazum o dodjeli nepovratne finansijske pomoći, kojim je Ambasada te zemlje donirala Službi 75.000 KM  u svhu opremanja Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu.

Prva faza realizacije navedenog sporazuma je uspješno okončana čime je Imigracioni centar dobio savremeni sistem videonadzora.

Realizacijom prvog dijela projekta  značajno su poboljšani bezbjednosni uslovi u Imigracionom centru, a posebno imajući u vidu činjenicu da se u Imigracioni centrar često stavljaju pod nadzor lica sklona devijantnom ponašanju, uživaoci opojnih droga, te lica koja predstavljaju prijetnju javnom poretku.

Direktor Slobodan Ujić i zamjenik Mirsad Buzar su govorili o aktuelnoj situaciji povećanja priliva migranata u BiH. 

U 2019. godini Služba za poslove sa strancima je registrovala 24.550 migranata što predstavlja dodatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine.

Sagovornici su se saglasili kako pitanje povećanog priliva  migranata nije samo problem BiH, nego  svih zemalja u regionu, ali i zemalja Evropske unije, te da samo zajedničko djelovanje svih zemalja na balkanskoj ruti može  dovesti do željenih rezultata i adekvatnog odgovora na migrantsku krizu, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Posjeta delegacije Biroa za borbu protiv terorizma State Departmenta Službi za poslove sa strancima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta