Kultura     | 18.10.2019. 12:06 |

Djevojke iz cijele BiH prezentiraju digitalna rješenja za lokalne probleme

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Više od 80 mladih djevojaka iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se danas u Sarajevu kako bi tokom dva dana naučile više o programiranju, takmičile se za najbolju ideju za rješenje nekog problema i na taj način zajednički obilježile Evropsku sedmicu kodiranja.

Delegacija Evropske unije u BiH, Inicijativa Ujedinjenih nacija "IT Girls" organizirale su hakaton s ciljem promoviranja većeg učešća žena u digitalnom sektoru, imajući u vidu da od ukupnog broja zaposlenih u sektoru informacijskih tehnologija samo četvrtinu čine žene.

Djevojke su grupisane u 18 timova koji će tokom rada s mentoricama imati priliku pokazati potencijal da pokrenu pozitivne promjene u društvu i ponude rješenja za probleme u zajednicama s kojima se bh. društvo svakodnevno susreće.

Projektna koordinatorica "IT Girls" Tanja Madžarević pojasnila je da ta inicijativa postoji još od 2015. godine i radi na osnaživanju djevojaka te uključivanju u IT sektor, a organizirano je i više od 30 online takmičenja za djevojke od 16 do 35 godina.

- Statistike su porazne kada je u pitanju učešće djevojaka u IT sektoru u Evropskoj uniji i BiH, imajući u vidu da je tri do četiri puta manji broj djevojaka na studijima iz STEM oblasti i zaposlenih u IT sektoru. Zbog kulturoloških predrasuda djevojčice se manje odlučuju za izučavanje ovih oblasti - pojasnila je.

Događaj su zajednički otvorili zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu ističući da se tim događajem žele unaprijediti digitalne vještine kod djevojčica.

Napomenuli su da IT sektor u BiH bilježi značajan rast od 2010. godine, ali samo četvrtinu zaposlenih čine žene te je zato ova sedmica posvećena razmišljanju o tome kako mlade pripremiti za budućnost.

#CodeLikeITGirl 36-osatni hakaton okupio je djevojčice iz Novog Travnika, Sarajeva, Živinica, Visokog, Bihaća, Cazina, Turbeta, Travnika, Viteza, Drvara, Hadžića, Živinica, Ilijaša, Istočnog Sarajeva, Mostara, Tuzle, Kiseljaka, Bugojna, Gornjeg Vakufa - Uskoplja, Busovače, Banje Luke i Prijedora.

Timovi će prezentirati ideju za rješenje za različite probleme u lokalnim zajednicama (zagađenost, javni prijevoz ili socijalna inkluzija) sedmočlanom žiriju, sastavljenom od predstavnika IT Girls inicijative, Evropske unije u BiH, privatnog IT sektora i akademske zajednice.

IT Girls je zajednička inicijativa tri UN-ove agencije (UNDP, UNICEF i UN Women) koja radi s djevojčicama i mladim ženama na izgradnji digitalnih vještina neophodnih u 21. vijeku, kao i na izgradnji samopouzdanja i poboljšanja njihovog aktivnog učešća u IT i drugim odabranim studijskim oblastima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tim i ideja 'Smart Buddy' pobjednik #CodeLikeITGirl hakatona

Začina: Trebamo ojačati poziciju žena u IT sektoru

Prikupljeno 60 posto sredstava za nabavku Arduino setova za škole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'