Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 11:48 |

'MEG' - Gradiška, Prijedor i Tešanj najuspješnije jedinice lokalne samouprave

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - U okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), koji finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), bosanskohercegovačkim općinama i gradovima po drugi put su dodijeljena godišnja priznanja za uspješnu saradnju, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

Kako se navodi, u proteklom periodu, općine i gradovi uključeni u MEG projekat predano su radili na poboljšanju pružanja javnih i administrativnih usluga, što je dovelo do boljeg uvezivanja, uključivanja ranjivih grupa i odgovaranja na njihove potrebe.

- Na taj način su doveli do veće uključenosti građana u procesima donošenja odluka, jačanja kapaciteta općinskih i gradskih vijeća, kao i efikasnijeg i odgovornijeg planiranja te transparentnijeg izvještavanja o implementiranim aktivnostima lokalne zajednice - navodi se.

Kao najuspješnije jedinice lokalne samouprave u protekloj godini istakli su se Grad Gradiška, Grad Prijedor i Općina Tešanj, koji su, između ostalog, realizirali ulaganja u poslovno okruženje, podršku poduzetništvu, poticajima i zapošljavanju.

- Gradiška je na početku projekta bila na predzadnjoj poziciji, tako da je veliki zadatak bio u protekle dvije-tri godine da se to stanje popravi. Preduzeli smo sve potrebne aktivnosti, te nam ovogodišnje prvo mjesto predstavlja posebno zadovoljstvo, ali i obavezu za dalje, da u narednom periodu to bude još bolje - istakao je Milenko Pavlović, predsjednik Skupštine Grada Gradiška.

Milenko Đaković gradonačelnik Prijedora, kazao je kako je MEG projekat u širem smislu obuhvatio i realizaciju praktičnih projekata, ali i omogućio razvoj gradske uprave i komunalnih preduzeća.

- U prvoj fazi smo radili primarni kanalizacioni vod, a u drugom dijelu ćemo raditi vodovodne instalacije. To su konkretni projekti koji se izvode i koji su od koristi za građane - kazao je.

MEG projekat ima za cilj unaprijediti institucionalne kapacitete 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) za primjenu principa dobre uprave, osiguranje kvalitetnih lokalnih usluga, učinkovitiju interakciju s relevantnim akterima i stvaranje okruženja pogodnih za poslovanje, omogućavanje novih radnih mjesta i ekonomski rast.

U okviru svog djelovanja, Projekat posvećuje posebnu pažnju sektorima privrede i okoliša, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata priznanja Kantona Sarajevo

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu