Magazin     | 18.10.2019. 11:00 |

Danas je Svjetski dan kravate

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 18. listopada (FENA) - Svjetski dan kravate obilježava se 18. listopada od 2008. godine, u spomen na 2003. godinu kada je oko Arene u Puli izvedena spektakularna umjetnička instalacija kravate - hrvatskog simbola koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv.

 Kravata kao izvorni hrvatski proizvod raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

 Jedan je od najdražih modnih dodataka muškaraca, a u posljednje vrijeme sve češće ovaj modni detalj viđa se i na ženama. Elegantne i otmjene, kravate se nose u svečanim prigodama, na poslovnim sastancima, a gotovo su nezaobilazne oko vrata političara.

 Njegujući tradiciju kravate već desetljećima, Ustanova Academia Cravatica danas će Svjetski dan kravate obilježiti na Trgu sv. Marka u Zagrebu gdje će u 12 sati počasna satnija Kravat pukovnije održati izvanrednu, svečanu smjenu straže.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo