Ekonomija     | 18.10.2019. 10:43 |

Novoimenovani ambasador BiH u Kini posjetio FIPA-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je s novoimenovanim ambasadorom BiH u Kini Tarikom Bukvićem o stepenu ekonomske suradnje između BiH i Kine s fokusom na kineske investicije u BiH.

Istaknuto je da je ekonomska suradnja između BiH i Kine intenzivirana nakon pokretanja incijative 16 + 1, da je porastao interes kineskih investitora za BiH u posljednjih nekoliko godina, ali da postoji još mnogo prostora i mogućnosti za jačanje ekonomske suradnje između dvije zemlje.

Zaključno sa decembrom 2018. godine, direktne strane investicije iz NR Kine, prema podacima Centralne banke BiH, iznosile su 2,6 miliona KM i uglavnom se odnose na drvni sektor, proizvodnju građevinskog materijala, usluge i trgovinu. Uglavnom posluju u suradnji s domaćim partnerima. Također određeni broj kineskih kompanija je potpisao sporazume s nadležnim institucijama o realizaciji infrastrukturnih i energetskih projekata – saopćeno je iz FIPA-e.

U toku su pripreme za nekoliko velikih kineskih investicija koje bi uskoro trebale biti spremne za realizaciju.

U saopćenju se navodi da je u maju 2016. godine potpisan Memorandum o suradnji između Privredne komore za međunarodnu trgovinu Kine i FIPA-e, s ciljem promoviranja ekonomske suradnje dvije zemlje i potencijala za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu.

Također, FIPA dugi niz godina učestvuje na investicijskoj konferenciji koja se održava jednom godišnje u Ningbou s ciljem jačanja uspostvaljenih veza s kineskim investitorima, te pronalaska novih.

Agencija će također pružiti ambasadoru svu potrebnu podršku kada je riječ o promociji mogućnosti za ulaganje u BiH kineskim privrednicima – saopćeno je iz FIPA-e.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo