Svijet     | 17.10.2019. 21:19 |

Pence: Turska i SAD dogovorili obustavu operacije 'Izvor mira' na 120 sati

FENA Internet

ANKARA, 17.oktobra (FENA) - Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je danas da su se Sjedinjene Američke Države i Turska dogovorili o prekidu vatre u Siriji. 

Nakon sastanka delegacija dviju zemalja u Ankari, Pence je novinarima kazao da je dogovoreno da će turska operacija "Izvor mira" biti obustavljena na 120 sati, javlja agencija Anadolija. 

- Također, Turska i SAD su postigli dogovor o potpunom uništenju ISIS-a na sjeveroistoku Sirije - rekao je Pence, te dodao da će njegova zemlja pomoći i u povlačenju YPG/PKK-a.

- SAD će olakšati povlačenje terorista YPG/PKK-a iz sigurne zone u Siriji. Naš cilj je osigurati povlačenje YPG-a u narednih 120 sati. To je već započelo - kazao je Pence.

Istakao je i da će biti ukinute ekonomske sankcije Turskoj kada bude uspostavljen trajni prekid vatre na sjeveroistoku Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Ankari je danas primio potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mikea Pencea. Sastanak dvojice zvaničnika trajao je oko sat i 40 minuta. Prijemu je prisustvao i specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey. Nakon prijema je održan sastanak delegacija dviju zemalja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Bosanskohercegovački ministri za obrazovanje u radnoj posjeti u Turskoj

Novozelandski ministar vanjskih poslova Peters: Želimo mir u Gazi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel