Najave     | 18.10.2019. 10:01 |

Sarajevo Open 2019-Takmičenje u slaganju Rubikove kocke i sličnih mozgalica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Prvo službeno takmičenje u slaganju Rubikove kocke i sličnih mozgalica „Sarajevo Open 2019“, bit će održano na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Sarajevo 19. i 20. oktobra.

Oko 40 takmičara iz osam država će se natjecati u 11 disciplina.

Kako je najavljeno, pored takmičenja, planirana je i besplatna obuka slaganja Rubikove kocke za građane 19.oktobra, a za jedan sat će 100 osoba naučiti da složi Rubikovu kocku uz pomoć iskusnih instruktora.

Svi učesnici obuke će od Prointera, generalnog sponzora, dobiti besplatnu PROfesionalnu Rubikovu kocku na poklon.

Organizator takmičenja je Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, s domaćim prvacima u različitim disciplinama Markom Vukadinovićem, Jankom Gašićem, Nebojšom Đurićem, a Jernejem Omulecom kao delegatom iz Svjetske asocijacije za kocku (WCA – World Cubing Association).

Benefiti slaganja Rubikove kocke su: izgradnja samopouzdanja, izgradnja ličnosti kroz druženje s raznim uzrastima koje spaja isto interesovanje, isti hobi i ista strast ka slaganju kocke i sličnih mozgalica.

Lični rekord Marka Vukadinovića za slaganje klasične Rubikove kocke je 12.80 sekundi, a najbolje vrijeme kod kuće 9.90 sekundi. Svjetski rekord je 3.47 sekundi.

U Banjoj Luci su do sada održana četiri takmičenja a kompanija Prointer daje punu podršku svim takmičenjima u opremi, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Zagreb - Završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, prvi put pobijedila žena

U Sarajevu počelo 15. takmičenje u hifzu Kur'ana na nivou Bosne i Hercegovine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'