Svijet     | 17.10.2019. 18:21 |

Pence se sastao s Erdoganom kako bi zaustavili Tursku ofanzivu na Siriju

FENA Internet

ANKARA, 17. oktobra (FENA) - Američki potpredsjednik Mike Pence sastao se u četvrtak s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom kako bi ga pokušao ubijediti da zaustavi ofanzivu na kurdske borce na sjeveroistoku Sirije, ali su turski dužnosnici rekli da će se operacija nastaviti bez obzira.

Ofanziva je stvorila novu humanitarnu krizu u Siriji sa 200.000 raseljenih, sigurnosnu uzbunu zbog hiljada boraca Islamske države napuštenih u kurdskim zatvorima, javio je Reuters.

Trump je optužen da je izdao borce koje predvode kurdi, glavni partneri Washingtona u borbi za uništenje samoproglašenog halifata Islamske države u Siriji, povlačenjem trupa s granice dok je Ankara pokrenula ofanzivu 9. oktobra.

Američki predsjednik je svoj potez u srijedu branio kao "strateški sjajan". On misli da će Pence i turski predsjednik Tayyip Erdogan imati uspješan sastanak, ali upozorio na sankcije i tarife koje će, ako sastanak ne bude uspješan, "biti pogubne za tursku ekonomiju".

Trump je Erdoganu poručio u pismu koje mu je poslao ranije da "ne izigrava siledžiju" i da se "ne ponaša kao budala".

Pence i državni sekretar Mike Pompeo nisu razgovarali s novinarima prije početka sastanka s Erdoganom, ali je zvaničnik rekao da će vjerovatno prenijeti iste američke zahtjeve.

- Međutim, pregovaranje s terorističkom organizacijom ili prekid aktuelne operacije nisu na dnevnom redu - kazao je neimenovani turski zvaničnik. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'