Regija     | 17.10.2019. 16:27 |

Bregu: Građanima zapadnog Balkana potreban podsticaj iz EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Prvi put od kada se mjeri njihovo proevropsko raspoloženje, 56 posto građana zapadnog Balkana izrazilo je podršku evropskim integracijama, što nam pokazuje da ovaj proces nije proces za političare, već za građane. Građanima je potreban podsticaj - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na današnjem sastanku Odbora te organizacije održanom u Sarajevu. 

U pogledu provedbe Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor i drugih reformskih programa za ekonomije najvažnije je da ispunjavaju svoje obaveze.

- Ne treba dozvoliti da se bilateralni sporovi preliju na cijeli proces regionalne saradnje, koja napreduje kad god postoji politička volja. Regionalna saradnja je ključni element evropske perspektive zapadnog Balkana. Deklaracija iz Novog Sada predstavlja priliku za novi podsticaj regionalnoj saradnji. Važno je da regionalne inicijative obuhvataju sve partnere sa zapadnog Balkana i da se zasnivaju na prethodno preuzetim obavezama, prije svega obavezama ostvarivanja rezultata u provedbi regionalnog ekonomskog prostora prije samita u 2020. godini. Vijeće za regionalnu saradnju može pomoći u tome - dodala je Bregu.

Predstavnici Evropske unije čestitali su Vijeću za regionalnu saradnju na dosadašnjim impresivnim rezultatima u radu, nazivajući tu organizaciju centrom regionalne saradnje. Prenijeli su podršku Evropske komisije svim novim inicijativama usmjerenim na jačanje regionalne saradnje.

Na sastanku je predstavljena nova zamjenica generalne sekretarke Tanja Miščević, koja je dužnost preuzela 9. oktobra.

Odbor je usvojio i budžet Vijeća za regionalnu saradnju za 2020. godinu, te donio odluku o datumima sastanaka za narednu godinu.    

Današnji sastanak Odbora Vijeća za regionalnu saradnju bio je "obojen u ružičasto" kao simboličan akt podrške ženama i muškarcima oboljelim od raka dojke i doprinos podizanju svijesti o toj širokorasprostranjenoj bolesti, navedeno je u saopćenju Vijeća za regionalnu saradnju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'