Kultura     | 17.10.2019. 15:29 |

Koncert Sarajevske filharmonije u čast Beethovena i Collegium artisticuma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Sarajevska filharmonija će u petak, 18. oktobra u Narodnom pozorištu održati koncert u čast 80 godina osnivanja asocijacije Collegium artisticuma i u susret godišnjici 250 godina od rođenja kompozitora Ludwiga van Beethovena.

Na programu će biti izvedena njegova djela uvertira Prometej, Pastoralna simfonija, te Koncert za klavir i orkestar br. 1.

Prvi put sarajevskoj publici će se predstaviti italijanski umjetnik Giuseppe Bruno i to u ulozi dirigenta i pijaniste ujedno.

Na inicijativu građana, Gradska uprava i Sarajevska filharmonija ovaj koncert posvećuju i godišnjici asocijacije Collegium artisticum, koja ove godine obilježava 80 godina osnivanja.

Collegium artisticum osnovana je pri Sarajevskoj filharmoniji 1939. godine. Njeni osnivači su slikar Vojo Dimitrijević, muzičar Oskar Danon, plesačica i koreografkinja Ana Rajs i arhitekta Jahiel Finci i posljednja je avangardna umjetnička grupa prije početka Drugog svjetskog rata, saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tuce: Očekujemo da ćemo dobiti dvoranu koja će biti dom Sarajevskoj filharmoniji i hram kulture

Nakon 30 godina Zubin Mehta ponovo diriguje u Sarajevu (VIDEO)

Koncert solista Sarajevske filharmonije oduševio publiku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo