Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 14:45 |

Ambasada SAD-a u BiH pomogla rekonstrukciju škole u Novom Goraždu

FENA Elma Geca

NOVO GORAŽDE, 17. oktobra (FENA) – U opštini Novo Goražde (RS) danas je simbolično ozvaničen završetak rekonstrukcije područne OŠ "Vuk Karadžić“, čime su stvoreni bolji uslovi za odvijanje nastave.

Sredstva za kompletnu rekonstrukciju ovog školskog objekta osigurala je Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD-a u BiH, u iznosu od 110.702,16 dolara.

Kako je kazao direktor OŠ "Vuk Karadžić“ Višegrad u okviru koje djeluje škola u N. Goraždu, Momir Radojčić riječ je o značajnom projektu u okviru kojeg su izvršeni radovi posebno s aspekta energetske efikasnosti.

- To se odnosi na toplinsku izolaciju objekta, zamjenu kompletne rasvjete i elektro mreže, a sve u cilju povećanja energetske učinkovitosti. Također, dozidana je jedna učionica, izvršena rekonstrukcija mokrih čvorova, uređeno je predvorje škole, zamijenjene su sve podne obloge i obavljena sanacija i dogradnja krovnog pokrivača. Zahvalni smo američkom narodu i vladi za podršku u realizaciji ovog vrijednog projekta - kazao je Radojčić.

U novom školskom objektu učenici će imati bolje uslove za sticanje znanja i vannastavne aktivnosti, a posebno će biti smanjeni troškovi za grijanje u zimskim uslovima.

- Opredjeljenje SAD-a je da pomaže i podržava razvojne programe u BiH, između ostalih i u oblasti obrazovanja - kazao je vojni ataše Ambasade SAD u BiH, pukovnik Michael Tarquinto.

Na svečanosti simboličnog otvaranja rekonstruisanog školskog objekta govorila je i načelnica opštine Novo Goražde Mila Petković koja je zahvalila Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu za obezbjeđena sredstva i izrazila nadu da će saradnja biti uspješno nastavljena.

U područnoj školi u Novom Goraždu koju pohađa oko 90 učenika, u toku su i radovi na izgradnji fiskukturne sale kroz projekt koji finansira Vlada Republike Srpske (RS).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'