Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 14:00 |

Crveni križ Goražde donirao pakete stanarima kolektivnog centra Belvedere

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17.oktobra (FENA) - Crveni križ Goražde danas je obavio podjelu paketa s prehrambenim i higijenskim artiklima, stanarima kolektivnog centra Belvedere u Goraždu. Akcija je organizirana u okviru obilježavanja 17. oktobra Svjetskog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Ahmed Lihić iz Rogatice u kolektivnom centru Belvedere živi sa suprugom, od njegovog osnivanja. Dugo je najavljivano gašenje ovog centra ali nakon 25 godina za porodicu Lihić čak ni bolji uvjeti za život ništa ne znače.

“Da nije tuđe pomoći poput ove Crvenog križa, mnogo ljudi ovdje ne bi imalo šta da jedu. Zdravlje je dobro narušeno, 70 mi je godina. Imam minimalnu penziju koja ne može biti ni za osnovne uslove tako da svaki dan idem na deponiju u blizini i prikupljanjem otpada pokušavam obezbjediti dodatna sredstva da živim” - kaže Lihić.

U Crvenom križu su svjesni da je pomoć koju su danas podijelili porodicama u kolektivnom centru Belvedere samo simbolična.

“Znamo da na ovaj način nećemo riješiti problem ovim ljudima, ali ćemo bar malo pomoći. Zahvaljujući Crvenom križu FBiH obezbjedili smo jedan broj prehrambenih i higijenskih paketa koje dodjeljujemo stanarima naselja Belvedere, gdje ima oko 33 porodice. Također, narednih dana planiramo posjetiti još više od 50 socijalno ugroženih osoba, s naše liste korisnika kojima ćemo uručiti ovu vrstu pomoći” - ističe sekretar Crvenog križa Goražde Emir Sarajlić.

Naglašava da je siromaštvo globalni problem, kojeg nije pošteđeno ni ovo područje.

Građane je pozvao da u okviru svojih mogućnosti pomognu ljudima iz svog okruženja kojima je to potrebno. Najavio je da građani BPK i Grada Goražda to mogu učiniti i u okviru “Nedjelje solidarnosti” koja će biti organizirana krajem mjeseca kada će se također prikupljati pomoć za socijalno ugrožene osobe.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu