Ekonomija     | 20.10.2019. 15:01 |

Vlada KS podržava projekte edukacije i prekvalifikacije

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) – Vlada Kantona Sarajevo i Skupština KS podržali su projektne edukacije i dokvalifikacije usvajanjem Zakona o obrazovanju odraslih 2017.godine, a koji je iznjedrio desetina novih obrazovnih ustanova.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je podsjetio da su te obrazovne ustanove registrovane po svim standardima i propisima, i vrše uslugu prekvalifikacije osoba koje nisu "odabrale" prava zanimanja.

- To je jedan od najefikasnijih modela rješavanja problema nezaposlenih. Posebno je dobar što smo otvorili vrata da se ljudi iz privrede, realnog sektora, direktno uključe i sami sebi proizvode snagu koju sutra treba da zaposle - kazao je predsjedavajući Skupštine KS.

Najbolji koncept, naglasio je, jeste edukacija za poznatog poslodavca u kome on, pod nadzorom Ministarstva obrazovanja i usvojenim kriterijima, vrši edukaciju potrebnog kadra i bira ljude koji će za njega raditi.

Model edukacije i prekvalifikacije je otpočela i najveća hotelska grupacija u BiH "Europe Group Sarajevo".

Otvoren je konkurs za edukaciju, doedukaciju i certificiranje kandidata sa biroa za zapošljavanje iz cijele države.

Edukaciju će izvoditi stručni i iskusni menadžeri, te eminentni profesori iz hotelsko-ugostiteljske oblasti iz BiH i regiona.

Generalni direktor Europe Group Rasim Bajrović smatra da obrazovanje u Bosni i Hercegovini i regiji ne prati dovoljno zahtjeve tržišta rada, ekonomije, te da mladi nailaze na prepreke u zapošljavanju.

Posjedovanje potrebnih znanja, vještina, kompetencija koje poslodavci traže, ističe on, preduvjet su za zapošljavanje.

Osim edukacije, Bajrović ističe da će kandidatima koji pokažu interes i uspješno završe edukaciju, omogućiti im i sticanje prvog radnog iskustva, odnosno prijem u stalni radni odnos. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'