Najave     | 17.10.2019. 13:24 |

Prvi hakaton #CodeLikeITGirl u organizaciji IT Girls inicijative iz BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - IT Girls i Evropska unija u Bosni i Hercegovini obilježit će sutra "EU Code Week" pružajući priliku mladim djevojkama iz cijele Bosne i Hercegovine da ponude svoja IKT rješenja za aktuelne probleme u zajednicama iz kojih dolaze.

#CodeLikeITGirl 36-osatni hakaton će okupiti djevojčice iz Novog Travnika, Sarajeva, Živinica, Visokog, Bihaća, Cazina, Turbeta, Travnika, Viteza, Drvara, Hadžića, Živinica, Ilijaša, Istočnog Sarajeva, Mostara, Tuzle, Kiseljaka, Bugojna, Gornjeg Vakufa - Uskoplja, Busovače, Banjaluke i Prijedora.

Djevojke su grupisane u 18 timova koji će tokom rada sa mentoricama imati priliku da pokažu potencijal, pokrenu pozitivne promjene u društvu i ponude rješenja za probleme u zajednicama sa kojima se bh. društvo svakodnevno susreće.

Timovi će prezentovati svoju ideju sedmočlanom žiriju, sastavljenom od predstavnika IT Girls inicijative, Evropske unije u Bosni i Hercegovini, privatnog IT sektora i akademske zajednice.

Kao zajednička inicijativa tri UN-ove agencije (UNDP, UNICEF i UN Women) IT Girls od 2016. godine radi sa djevojčicama i mladim ženama na izgradnji digitalnih vještina neophodnih u 21. vijeku, kao i na izgradnji samopouzdanja djevojčica i mladih žena kako bi se poboljšalo njihovo puno i aktivno učešće u IT i drugim odabranim studijskim oblastima, kao i njihovo učešće na tržištu rada, saopćili su organizatori. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije