Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 12:12 |

U Rektoratu UNSA otvoren Deseti sajam stipendija

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Otvoren je jednodnevni deseti po redu Sajam stipendija koji Univerzitet u Sarajevu organizira u suradnji s diplomatsko-konzularim predstavništvima, vladinim i nevladinim sektorom i drugim institucijama što nude različite vidove podrške tokom obrazovanja.

Budući aplikanti koji namjeravaju studirati u Bosni i Hercegovini ili inozemstvu mogu se na jednom mjestu informirati o uvjetima stipendiranja i obrazovanja u BiH i više drugih zemalja. Neophodne informacije mogu dobiti na pultovima postavljenim na tom sajmu posredstvom univerziteta i  stranih ambasada u prostorijama Rektorata Sarajevskog univerziteta.

Sajam je otvorio rektor Rifat Škrijelj i naveo da prisustvuju 54 institucije, među njima osam ambasada i 34 univerziteta, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija, domaćih i međunarodnih asocijacija.

- Tradicionalno su s nama predstavnici Austrije, Češke Republike, Francuske, Grčke, Italije, Japana, Mađarske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Srbije, Španije, Švedske, Turske a od ove godine, prvi put i predstavnici Belgije.

Deseti sajam stipendija je dio programa Treće sedmice obuke internacionalnog osoblja, koja se održava u Rektoratu od 14. do 18. oktobra ove godine te prisustvo ovih evropskih partnera govori o bitnosti internacionalizacije u kojoj je Univerzitet u Sarajevu veoma aktivan te o podizanju svijesti o promociji akademske i administrativne mobilnosti, pri čemu je ovaj sajam upravo na tom putu postao i brend našeg univerziteta - rektorove su riječi.

Inicijator ideje o jačanju svijesti o međunarodnoj mobilnosti i korišćenju stipendija za studiranje u Bosni i Hercegovini, ali i u inozemstvu, jeste Služba Sarajevskog univerziteta za međunarondu saradnju.

Po rektorovim navodima, iako ove sajmove obično podržavaju državne strukture, sve troškove organizacije snosi taj univerzitet koristeći se sredstvima Erasmus + programa, kao i grantovima koje dobije učešćem na različitim međunarodnim konkursima.

- Univerziteti su u svojoj osnovi mjesta koja ne poznaju granice. Tome svjedočimo i danas. Od osnivanja, Univerzitet u Sarajevu je bio osjetljiv na potrebe uže i šire zajednice. Svjesni smo bremena vremena u kojem živimo te smo i organizacijom ovog sajma željeli iskazati brigu kako za studente, nastavnike i saradnike našeg univerziteta, tako i za sve druge osobe iz Bosne i Hercegovine koje su željne znanja, učenja i mogućnosti da se obrazuju na željenoj visokoobrazovnoj instituciji u Bosni i Hercegovini ili u inozemstvu - kazao je također na otvorenju sajma stipendija rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Obratio se i ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto ocijenivši sajam kao jedinstveni događaj čiji je cilj okupiti sve institucije koje dodjeljuju ili administriraju dodjelu stipendija te pružaju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inozemstvu.

U Japanu, kazao je dalje ambasador, obrazuje se oko 300.000 stranih studenata, od toga, oko 10.000 iz evropskih zemalja.

Sakamoto je naglasio da japanske MEXT stipendije za dodiplomski i postdiplomski studij primi oko 10.000 studenata. Iz Bosne i Hercegovine, dosad ih je koristilo oko 50 odabranih aplikanata.

Ambasador Sakamoto naglašava da od početka aktuelne akademske godine, studenti Sarajevskog univerziteta mogu izabrati japanski jezik kao izborni predmet.

Izrazio je zadovoljstvo što je sve više bosanskohercegovačkih građana, posebno mladih, zainteresirano za upoznavanje japanskog jezika i kulture.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo