Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 13:01 |

Potpisan sporazum o suradnji između Medicinskoga fakulteta i ZZO HNŽ-a (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 17. listopada (FENA) – Sporazum o suradnji u nastavnoj i stručnoj djelatnosti između Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) potpisan je u četvrtak u Mostaru.

Sporazum su potpisali prof.dr.sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak, dok je supotpisnik bio prof.dr.sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru. 

Po riječima dekana Bevande, ovim potpisom je Zavod zdravstvenog osiguranja postao nastavna baza Medicinskom fakultetu.

- Naši studenti su u sklopu predmeta socijalna medicina i menadžment dosad imali teorijsko znanje, a sada ćemo ga, skupa sa Zavodom, upotpuniti i praktičnim radom - pojasnio je Bevanda.

Načelno smo, dodao je, sa ZZO-om dogovorili da oni sa svojim dugogodišnjim iskustvom, na neki način, prenesu znanje našim studentima, pa bismo mi onda taj praktični dio uvrstili u kurikulum, čime bi njihova edukacija bila potpuna.

Direktor Zavoda Rade Bošnjak naglasio je kako je veoma važno da studenti Medicinskoga fakulteta dobiju sliku iz praktičnoga dijela, kako zdravstveni sustav funkcionira, od čega ovisi i koje su mu mogućnosti, kako bi naposljetku lakše razumjeli i shvatili svoju ulogu u tom sustavu te dali svoj doprinos.

- Ono što nam u zdravstvenom sustavu nedostaje jest interes za specijaliziranje iz oblasti javnoga zdravstva. To je ostalo po strani i naših liječnika i studenata. Nadam se da će ovaj sporazum potaknuti interes i podići svijest o značaju osiguranja, čime bi zdravstveni sustav u budućnosti dobio na kvaliteti - poručio je Bošnjak.

 Rektor Tomić istaknuo je kako je nastavna baza, u biti nova kategorija komunikacije i odnosa proizišla iz želje Sveučilišta da implementira europske standarde.

Po njegovim riječima, na Sveučilištu tj. fakultetima nedostaje prakse.

- Nama na svim fakultetima nedostaje dovoljno kvalitetna praksa i prohodnost eksperata, stručnjaka iz različitih sustava. Bili smo dugo zatvoreni i samodopadni, da sve znamo i da smo najbolji, no europska iskustva tako ne govore. Oni traže jaku sinergiju teorije,  znanstveno-istraživačkih institucija i praktičnih dostignuća, odnosno primjenu tih znanja u određenim institucijama - ocijenio je Tomić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3523

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ZbDsWSyXskO0K1AtqyzTXcACsfVWjeh4?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo