Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 09:36 |

Lučić: Kultura preobražava ljude, pa tako i grad

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. listopada (FENA) - Tečaj crtanja i dizajna pod nazivom "Projekt očuvanja i njegovanja kulturne baštine kroz edukacije i radionice crtanja i dizajna" počeo je u srijedu u Mostaru u organizaciji mostarske Glavne podružnice HKD-a Napredak.

Kako navode organizatori, na edukaciji koja je besplatna i prvenstveno namijenjena srednjoškolcima i studentima, sudjeluje 20 polaznika, a tečaj se organizira u suradnji s Narodnom knjižnicom HNŽ-a i uz potporu Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH.

Voditelj tečaja je akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna te član Upravnog odbora HKD-a Napredak Glavna podružnica Mostar Višeslav Lučić koji je istaknuo kako kultura preobražava ljude, pa tako i grad.

"Osvještavajući ljude o samom kulturnom bogatstvu kojeg posjedujemo, učimo ih da prepoznaju, njeguju i cijene kulturnu baštinu koju imamo. U Mostaru se susrećemo s ljudima koji nisu ni svjesni kulturnih spomenika, znamenitosti, pjesnika i umjetnika koje ovaj grad ima, koje je imao i s kojima se diči. Takva dijela bivaju zanemarena, uništavana ili se samo pokraj njih prolazi bez ikakvog prepoznavanja i to upravo nastojimo promijeniti", kazao je Lučić.

Održavanjem radionica crtanja i dizajna, dodaje, nastojat će se sudionike upoznati s umjetnošću, djelima, kulturnim spomenicima i baštinom općenito.

"Upoznat ćemo sudionike s teoretskim dijelom umjetnosti, crtanja i dizajna te im praktično pomoći to isto prenijeti na papir, razviti njihove kreativne sposobnosti, potaknuti ih na kreativno razmišljanje i kulturno ih educirati. Moramo prvo promijeniti sami sebe, tek onda i druge, a mi upravo krećemo od pojedinca na šire", naglasio je Lučić.

Po završetku tečaja polaznicima će biti uručen certifikat, a u siječnju 2020. godine bit će organizirana izložba najboljih radova.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Čestitka HKD Napredak povodom Ramazanskog bajrama

Središnja uprava HKD 'Napredak' donijela Odluku o osnivanju Kluba gospodarstvenika

Čestitka Središnje uprave HKD Napredak prigodom 32. obljetnice HVO-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana