Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 07:51 |

Udruženje 'Dlan' Zenica obilježava Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH

FENA Saopćenje

ZENICA, 17. oktobra (FENA) - Udruženje "Dlan" danas će u Zenici obilježiti Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH. 

U svijetu živi oko 17 miliona osoba s cerebralnom paralizom. Osobe s cerebralnom paralizom često su “nevidljive” u društvu i isključene iz zajednice. Direktor Udruženja i Servis centra „Dlan“ Zenica Selvedin Dedić ističe da se obilježavanjem ovog dana žele  osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu. Podizanje svijesti je prvi korak prema ostvarivanju građanskih prava i uključivanju u društvo osoba s cerebralnom paralizom.

Cerebralna paraliza je kompleksan invaliditet koji zahtjeva interdisciplinaran pristup. Ne postoji jedan uzrok cerebralne paralize, već se radi o nizu prenatalnih, perinatalnih ili postnatalnih uzroka koji dovode do oštećenja mozga. Prevencija cerebralne paralize moguća je u razvijenim zemljama ako majka i dijete imaju pristup dobroj medicinskoj njezi te ako lijekari imaju pristup novim informacijama i alatima. Dijagnoza se najčešće postavlja kasno, jer ne postoji test za dijagnostiku, što ugrožava mogućnost ublažavanja posljedica cerebralne paralize. Najveća poteškoća je dostupnost uslugama i terapiji, čak i kada je dijagnoza postavljena na vrijeme, može dovesti do pogoršanja stanja.

Djeci s teškoćama u razvoju i osobama s cerebralnom paralizom nije dovoljan samo pristup, već i podrška tokom učenja i savladavanja zadataka. Ključ uspjeha je u educiranju asistenata i profesora koji će osigurati da svaka osoba dobije obrazovanje kakvo zaslužuje. Edukacije nakon školskog obrazovanja su također bitne, kao što su specijalizirani treninzi za pomoć u pronalaženju posla, pristup internetu i sl.

Osobe s cerebralnom paralizom mogu doprinijeti i doprinose društvu u području umjetnosti, nauke i politike, kao učitelji, inženjeri, slikari. Osobama s cerebralnom paralizom moramo osigurati mogućnost davanja doprinosa društvu.

Oktobar za njih protiče u znaku obilježavanja datuma značajnih za osobe s cerebralnom paralizom i njihove porodice (6. oktobar - Svjetski dan osoba s cerebralnom paralizom,  17. oktobar - Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH), saopćeno je iz Udruženja "Dlan" Zenica".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Roditelji djece s posebnim potrebama iz ZDK-a traže ukidanje cenzusa za dječiji doplatak

Talić: Osobe s cerebralnom paralizom su vrijedne i članovi su društva

Emira Švraka ostaje na čelu Saveza oboljelih od cerebralne paralize FBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!