Regija     | 16.10.2019. 15:50 |

Cerar: EU može izgubiti kredibilitet zbog Sjeverne Makedonije i Albanije

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 16. listopada (FENA) - Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izrazio je u srijedu zabrinutost odgodom početka pristupnih pregovora Europske unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenivši da to može izazvati destabilizaciju u tim državama kao i gubitak vjerodostojnosti EU.

 Podnoseći slovenskom parlamentarnom odboru za vanjsku politiku izvješće o sastanku ministara vanjskih poslova država članica, koje je proteklih dana održano u Luksemburgu, Cerar je kazao da mu je žao što je Francuska blokirala nastojanje ostalih članica da pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom započnu te je izrazio bojazan da bi to moglo izazvati destabilizaciju u tim državama.

 "Ne otvorimo li pregovore s obje države, EU će izgubiti svoju vjerodostojnost i pogaziti vlastita obećanja", ustvrdio je Cerar dodajući kako bi se EU tako odrekla i preporuka koje im je dala Europska komisija na odlasku vezano uz početak pregovora s novim potencijalnim članicama. Osim toga, Europska unija bi, produžavanjem odluke o početku pregovora, mogla postati suodgovorna za eventualno pogoršanje političke situacije u Sjevernoj Makedoniji i šire, kazao je Cerar, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo