Bosna i Hercegovina     | 16.10.2019. 16:24 |

Ajnadžić posjetio Centar za podršku porodicama s djecom i osobama sa poteškoćama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, posjetio je danas Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

Načelnik je o aktuelnim i planiranim projektima razgovarao s predsjednicom Udruženja "Colibri" i voditeljicom Centra Aidom Hrnjić, saopćeno je iz Općine Centar.

Ajnadžića su proglasili počasnim ambasadorom projekta "Sve naše ljubavi".

 - Sada kao načelnik općine i ambasador imam dvostruku obavezu da pomognem rad Centra, za šta planiramo izdvojiti dodatna finansijska sredstva. Smatram da status naše djece treba sistemski riješiti i uvrstiti ih u program redovnog obrazovanja. Stoga sam u nekoliko navrata o toj temi razgovarao sa kantonalnom ministricom za obrazovanje, nauku i mlade - objasnio je Ajnadžić.

Ova lokalna zajednica je pružala svesrdnu podršku radu Centra od otvorenja u januaru 2018. godine, za šta je Općina obezbijedila prostor, te finansirala obnovu.

Hrnjić je naglasila da je saradnja Centra sa Općinom Centar do sada jako dobra, na čemu se zahvaljuje načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar. 

- Također imamo dobru saradnju sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, zahvaljujući čemu ove godine prvi put imamo 100 asistenata u nastavi koji pomažu djeci sa poteškoćama u razvoju i formirane mobilne timove. U saradnji sa Općinom Centar našu djecu ćemo voditi u pozorište, te u Centar kulture i mladih gdje planiramo održati zajedničku likovnu izložbu radova zajedno sa djecom iz osnovnih škola. Također, učestvujemo u projektu sportske radionice gdje naša djeca odlaze u prostorije Centra za sport i rekreaciju - kazala je Hrnjić.

U Centru za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju, svaki radni dan od 9 do 17 sati, edukovano osoblje u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju podstiču njihove adaptivne i socijalne sposobnosti i konceptualne vještine kroz edukativne i socijalne rehabilitacije. Također, u Centru je uključeno redovno vježbanje s ciljem poboljšanja psiho-fizičkih funkcija, te razne terapije: logopedska, senzorske integracije, muzička, likovna, fizikalna, radna i druge.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana