Ekonomija     | 16.10.2019. 15:27 |

MMF smanjio procjenu gospodarskog rasta Slovenije za ovu i iduću godinu

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 16. listopada (FENA) - Međunarodni monetarni fond (IMF) smanjio je u svom zadnjem izvješću procjenu gospodarskog rasta u Sloveniji pa će, prema novoj prognozi,   slovenski BDP ove godine porasti za 2,9 posto, a isti rast zadržat će se i iduće godine, što je znatno smanjenje u odnosu na prijašnje prognoze o rastu od 3,4 posto. 

 Procjene gospodarskog rasta za ovu i iduću godinu smanjio je nedavno i ured za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) slovenske vlade, koji sada za ovu godinu najavljuje rast od 2,8 posto te povećanje rasta na tri posto u idućoj godini.

 Korekcije procjena rasta baziraju se na hlađenju gospodarstva u glavnim ekonomskim partnericama Slovenije u EU-u, u prvom redu u Njemačkoj i Italiji.

 Zbog manjih proračunskih prihoda uslijed sniženih očekivanja rasta BDP-a u odnosu na ranije planove slovenska vlada je u proračunu za iduću godinu smanjila predviđenu proračunsku potrošnju na najviše 10,35 milijuna eura, ali i dalje očekuje da će u 2020. godini država poslovati s 1-postotnim proračunskim suficitom, uz potrebu štednje i rezanja troškova u gotovo svim resorima, osim ministarstva unutarnjih poslova i ministarstva obrane, prenosi Hina. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

CBBiH - Godišnji rast realnog BDP-a u četvrtom kvartalu 2023. iznosio 1,7 posto

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo