Sport     | 16.10.2019. 14:46 |

La Liga zbog prosvjeda u Kataloniji traži premještanje 'el clasica'

FENA Agencije

MADRID, 16. listopada (FENA) - Organizator španjolskog nogometnog prvenstva La Liga predložila je u srijedu premještanje utakmice između Barcelone i Real Madrida sa stadiona Camp Nou na madridski Santiago Bernabéu, nakon što je u posljednja dva dana došlo do nasilnih prosvjeda u Kataloniji.

Najveći španjolski derbi trebao bi se igrati u Barceloni za deset dana. Klubovi se još uvijek nisu oglasili oko eventualnog premještanja domaćinstva.

U utorak navečer je u četiri najveća katalonska grada - Barceloni, Lleidi, Gironi i Tarragoni – uslijed prosvjeda došlo do sukoba prosvjednika i policije prilikom čega je ozlijeđeno ukupno 125 osoba, od čega 60 policajaca. Nitko nije teže ozlijeđen, a privedeno je 30 osoba, podsjeća Hina.

U ponedjeljak je pak u sukobima bila ozlijeđena 131 osoba, većinom na aerodromu pored Barcelone kojeg su prosvjednici nastojali zauzeti.

Katalonska vlada pozivala je prethodnih dana na nenasilne prosvjede, no nakon sukoba u utorak kada su postavljane barikade, paljeni kontejneri i gume te bacani predmeti na policiju, predsjednik vlade Quim Torra sazvao je izvanredni sastanak svog kabineta.

Španjolska socijalistička vlada je još sinoć objavila priopćenje u kojem je poručila kako je njen "cilj osigurati sigurnost i suživot u Kataloniji te da će to ako treba postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom". Oporbena desnica pozvala je Pedra Sáncheza na aktiviranje Zakona o nacionalnoj sigurnosti kojom bi vlada u Madridu preuzela djelomičnu kontrolu nad Katalonijom.

Prosvjedi su uslijedili nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Španjolski nogometni prvak Barcelona zatražila je u ponedjeljak puštanje na slobodu devetero katalonskih dužnosnika, a reagirali su i neki njeni bivši igrači što bi moglo podići tenzije tijekom utakmice s Real Madridom, simbolom španjolske monarhije.

"Barcelona, kao jedna od referentnih institucija Katalonije te sukladno svom povijesnom putu u obrani slobode izražavanja i prava na odlučivanje poručuje kako danas izrečene zatvorske kazne nisu rješenje", naveo je klub u priopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici gdje je izrazio solidarnost i podršku obiteljima osuđenih dužnosnika.

"Rješenje sukoba kojeg proživljava Katalonija nalazi se isključivo u političkom dijalogu. Zbog toga, sada više nego ikada, klub traži od svih odgovornih političara da povedu dijalog i pregovore kako bi riješili sukob, prilikom čega bi trebali dopustiti oslobađanje osuđenih vođa civilnih udruga i političara", stoji u priopćenju.

Barcelonin branič Gerard Piqué poručio je preko društvenih mreža da je zbog tog priopćenja ponosan što igra za Barcelonu, a nekadašnji kapetan Xavi Hernández presude je nazvao "sramotnom". Presude je javno kritizirao i bivši Barcelonin igrač i trener Pep Guardiola, sada na klupi Manchester Cityja.

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u ponedjeljak kako su katalonski zagovornici nezavisnosti osuđeni zbog kršenja zakona a ne svojih političkih ideja. Istaknuo je kako španjolski ustav ne dopušta referendume u niti jednoj od 17 pokrajina.

Espanyol, drugi nogometni prvoligaš iz Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, bio je suzdržaniji u svom obraćanju.

"Mi smo isključivo sportski klub i kao takav ne predstavljamo osjećaje i osobno pozicioniranje svih svojih članova. Izražavamo svoje poštovanje prema sudskim odlukama te žalimo zbog patnje koju nažalost određene situacije iz sudskog postupka mogu nanijeti osobama, njihovim obiteljima i kolektivnim osjećajima", naveo je Espanyol u priopćenju objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

"Pozivamo sve javne dužnosnike na traženje političkog i demokratskog rješenja za ovu društvenu krizu, putem dijaloga i unutar zakonskog okvira", dodao je klub iz Cornelle, predgrađa Barcelone.

Katalonija, sa 7,5 milijuna stanovnika, od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije su podijeljeni oko pune nezavisnosti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo