Svijet     | 16.10.2019. 13:08 |

Pence i Pompeo stigli u Tursku, žele vršiti pritisak za povlačenje iz Sirije

FENA Internet

ANKARA, 16. oktobra (FENA) - Američki potpredsjednik Mike Pence i državni sekretar Mike Pompeo sastat će se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari u četvrtak kako bi prenijeli zahtjev predsjednika Trumpa da Erdogan ispregovara prekid vatre u Siriji i da ponovi zahtjev predsjednika Trumpa da će uvesti ekonomske sankcije ako ih se on ne bude pridržavao.

Predsjednikovo slanje delegacije - u koju će biti uključeni i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Robert C. O'Brien, i specijalni izaslanik State Departmenta za sirijska pitanja, James F. Jeffrey - dio je oštrog napora da se vrati kontrola u haotičnoj situaciji u Siriji u kojoj su ugrožene američke snage dok se pripremaju za odlazak.

- Želimo vratiti naše vojnike kući nakon toliko godina. Oni su najveći ratnici na svijetu - rekao je Trump ranije ove sedmice, podsjeća New York Times.

Trump je iznenadio vlastitu vojsku kad je naredio povlačenje svih 1.000 američkih trupa na sjeveru Sirije, koje su se borile protiv militanata Islamske države zajedno sa sirijskim Kurdima. Povlačenje snaga, uoči prekogranične ofanzive Turske, natjeralo je sirijske Kurde da se obrate za podršku sirijskoj vladi predsjednika Bašara al-Asada i Rusima.

Trump je dugo smatrao svoje osobne odnose s liderima, uključujući Erdogana, ključnim za ostvarenje njegovih vanjskopolitičkih ciljeva. Ali neuspjeh Trumpa u telefonskom pozivu 6. oktobra da da do znanja koje će biti posljedice za Erdogana ako pošalje svoje trupe u Siriju prisilio je Bijelu kuću da se nosi s posljedicama.

- Administracija je riješena da održi sigurnost u regiji, sigurnost civila i kontinuirano privođenje ISIS-ovih boraca - rekao je Pence u utorak.

Pence nema veliko iskustvo u pregovorima sa Erdoganom. Ovo putovanje bit će mu prva diplomatska posjeta Turskoj, ali više puta ga je Trump slao kao izaslanika.

Pompeo, koji tvrdi da predsjednik nije dao Erdoganu "zeleno svjetlo" za prelazak u Siriju, trebao bi dodati diplomatsku težinu ovim dešavanjima. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo