Bosna i Hercegovina     | 16.10.2019. 13:03 |

Avdić: U HNŽ-u povećan broj oboljelih od karcinoma dojke (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 16. listopada (FENA) - Pod sloganom "Nismo same imamo Vas" u srijedu je u Mostaru obilježen Dan roza vrpce s ciljem podizanja svijesti javnosti o karcinomu dojke - bolesti koja je stvarnost za milijune žena i njihovih obitelji svaki dan.

 Članice Udruge Novi pogled okupile su se na platou ispred Mepas Malla kako bi informirale javnost o ovoj opakoj bolesti, ukazale na važnost preventivnih pregleda i ranog otkrivanja karcinoma dojke, koji je, naglasile su u 90 posto slučajeva izlječiv.

 Predsjednica Udruge Maja Memić upozorila je na povećanje bolesti karcinoma ne samo u HNŽ-u nego u cijeloj BiH, regiji i Europi te naglasila važnost prevencije s obzirom na to da je kod nas još uvijek uvriježeno pravilo da se kod ljekara ide samo kada nas nešto boli, ali tada je, kaže, nažalost već kasno. 

 - Svi mi kao pojedinci i lokalna zajednica možemo zajedno raditi i činiti na smanjenju ove bolesti. Sami moramo voditi brigu o svom zdravlju i redovito se preventivno kontrolirati čime utječemo na smanjenje. Mi od bolesti ne možemo pobjeći, ali ako se ona i dogodi i ako ju ulovimo u onoj početnoj fazi ona je izlječiva i život ostaje - istaknula je Memić.

 Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nermin Avdić naveo je kako prema statističkim podacima u HNŽ-u, nažalost, dolazi do blagog povećanja oboljelih od karcinoma dojke.

 - Karcinom dojke vodeća je bolest kod žena kada su u pitanju maligna oboljenja, ali također i smrtnost kod žena je najveća upravo od ove bolesti - kazao je Avdić i podsjetio kako je iz tog razloga pokrenut Program za rano otkrivanje raka dojke za žene u HNŽ-u.

 Program se već počeo provoditi u Mostaru i Konjicu gdje je do sada poslano oko 500 poziva ženama za pregled dojki na što se odazvalo njih oko 88 posto.

Avdić je ocijenio kako je riječ o izuzetno dobrom programu koji se temelji na europskim smjernicama za osiguranje kakvoće "skrininga" i dijagnostike raka dojke te je pozvao sve žene da se odazovu na poziv jer im je to jedinstvena prilika da obave pregled bez čekanja.

 - Program se vodi na taj način da nakon snimanja dva radiologa gledaju isti snimak, a ako se mišljenje ne podudara, onda treći radiolog vrši očitanje snimka. Nakon 20 dana žena će imati pristup internetskoj stranici gdje će vidjeti svoj nalaz, a nakon toga može otići obiteljskom liječniku oko detalja svoga nalaza - kazao je Avdić i naglasio da je karcinom dojke otkriven u početnoj fazi u 90 posto slučajeva izlječiv.     

 Nakon Mostara i Konjica, s pozivima će se krenuti u Jablanici, a Avdić očekuje da će Program biti pokrenut do konca godine u svim općinama HNŽ-a.

 Od karcinoma dojke prije sedam godina oboljela je i Danijela Vojčić (41), članica Udruge Novi pogled, koja naglašava kako čovjek nije svjestan ničije bolesti dok sam ne dođe u takvu situaciju.

 - Jako mi je teško palo kada sa saznala da imam karcinom dojke, prvenstveno zbog djece koja su tada bila mala. Poslije sam shvatila da se može boriti s tom bolešću, i evo ja sam već sedam godina u toj borbi - kazala je Vojčić i istaknula kako u tome ima veliku podršku obitelji.

 Napomenula je kako svakodnevno priča o toj bolesti te savjetuje žene da vode računa o svom zdravlju i idu na preglede.    

 Podsjećamo, mjesec listopad ili ružičasti mjesec u svijetu je prepoznat kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke i posvećen je podizanju svijesti javnosti o toj opakoj bolesti, a roza vrpca postala je njezin simbol te podsjeća na važnost ranog otkrivanja i potpore oboljelima.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3520

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1R2o-1_8dOvgnVHiAZrgBzB7NU2F3K8zs?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo