Stranačke aktivnosti     | 15.10.2019. 19:37 |

Saopćenje za javnost Narod i Pravda

FENA Saopćenje

Povodom saopćenja Kantonalnog odbora SDA KS u kojem se problematizira dodjela grant sredstava za poticaje IT industriji, ministar privrede KS Haris Bašić u reagiranju navodi kako je saopćenje SDA prepuno neistinitih podataka i zlonamjernih konstatacija.

Ministarstvo privrede KS kroz različite programe podijelilo je 1.350.000 KM, na javni poziv apliciralo je 116 subjekata, a uvjete javnog poziva ispunilo je njih 60. Evidentirano je 13 neblagovremenih prijava koje su stigle izvan propisanog roka, 13 nepotpunih bez cjelokupne dokumentacije, te 29 neosnovanih prijava.

Iz SDA su spornim smatrali činjenicu da je Ministarstvo privrede KS sa 50.000 KM podržalo i IT kompaniju Mistral Technologies navodeći kako je vlasnik pomenute kompanije Sanin Saračević, brat člana Naroda i Pravde Damira Faruka Saračevića.

„Samo tri klika su dovoljna da se pokaže kako su navodi SDA tek neistine, jer je osnivač, vlasnik i direktor kompanije Mistral Technologies sasvim druga osoba. Sramno je da SDA ne zna ni osnovne podatke o firmi koja je osnovana 2010. godine, koja je počela s četiri zaposlena, a danas ima oko 125 zaposlenih. Mistral je u domaćem vlasništvu, a stopostotni vlasnik je Mersed Čamdžić i ti su podaci javno dostupni svakom građaninu BiH. Ovaj program je pomoć zapošljavanju u stabilnim održivim firmama kroz projekat IT škola. Mistral je uglavnom izvozno orijentirana firma koja radi za zahtjevno američko tržište, klijenti su im neke od najvećih kompanija. Uz to, to je firma koja je društveno odgovorna, besplatno su uradili brojne projekte“, navodi se u reagiranju Harisa Bašića, ministra privrede KS.

Bašić dalje podsjeća kako je cjelokupan proces učinjen potpuno transparentno, pa su po prvi put u komisiju koja je ocjenjivala pristigle prijave bili uključeni i vanjski saradnici.

„Za razliku od prethodne godine kada su prijave ocjenjivali isključivo zaposleni u Ministarstvu privrede, njih troje, sada smo imali komisiju u proširenom sastavu sa ukupno sedam članova. Pored dva predstavnika Ministarstva, u sastavu Komisije bili su i predstavnici Ureda za borbu protiv korupcije KS, akademske zajednice (Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta), nevladinog sektora (Fondacija za zastupanje građanskih interesa CPI), te jedan nezavisni ekonomski stručnjak“, kaže se dalje u reagiranju Bašića.

Iz Ministarstva privrede podsjećaju da je njihova želja da se programi učine što boljim a proces još transparentnijim. Komisija je ove godine dobila zadatak da, nakon što završi proces ocjenjivanja prijava, naprave set zaključaka kako bi cijeli proces učinili boljim i to su i uradili.

 

 

 

 

„Dosta programa će se mijenjat. Neki će se ukinut, drugi uvodit. Po broju prijava napravljen je trostruki iskorak. Po broju korisnika dvostruki. Po transparentnosti - potpuni. Napravili smo veliki korak naprijed, ali ćemo nastojati ići još naprijed. IT kompanije koje smo podržali godišnje će generirati značajan prihod. Samo 30 programera godišnje generira tri miliona KM i to najviše kroz izvoz. Pokazali smo da smo potpuno transparentni - poticaj je dobila i Općina Ilijaš gdje je načelnik iz SDA kao i neke druge institucije i kompanije koje su u javnosti prepoznate kao bliske stranci SDA. To samo pokazuje koliko je proces bio fer, pošten i jednak za sve“, navodi u svom reagiranju ministar privrede KS Haris Bašić.

Ministar Bašić na kraju kaže kako je mogući uzrok nervoze u redovima SDA činjenica da Ured za borbu protiv korupcije KS detaljno kontroliše prošlogodišnje dobitnike poticaja.

„Laži je lahko razotkriti i nije najstrašnije što SDA u svom saopćenju iznosi neistine. Strašnije je što je prošle godine u vrijeme Vlade na čijem čelu je bio Adem Zolj postojao isti program za podršku IT industriji, ali se nijedna kompanija nije prijavila, što dovoljno govori o povjerenju kompanija u transparentnost procesa koji vodi SDA. Strašnija je činjenica da su običnim ljudima i poštenim privrednicima svjetskog ranga iz SDA skoro ugasili nadu da ovakvi konkursi mogu biti transparentni i pošteni. To je jedna je od najvećih prijetnji za našu domovinu jer ljude tjera odavde“, stoji na kraju saopćenja ministra privrede KS Harisa Bašića.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Omer Hujdur: Najviše energije ka evropskom putu uložio je vrh Naroda i Pravde

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!