Kultura     | 15.10.2019. 15:38 |

Na Međunarodni dan bijelog štapa predstavljen Komplet 'Od slova do slova'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Međunarodni dan bijelog štapa, 15. oktobar danas je u Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo obilježen predstavljanjem Kompleta za opismenjavanje djece/učenika oštećenog vida pod nazivom "Od slova do slova".

Jedna od autorica prof. Ljuljeta Kurbašić je kazala da je Komplet neizostavno sredstvo za kvalitetnu inkluziju djece oštećenog vida u redovne nastavne procese i predstavlja osnovni alat za efektivno i metodološki adekvatno opismenjavanje.

- Sa kombinovanim početnicama Komplet je inovativan i prvi put urađen u Kantonu Sarajevo i BiH, a pojedini njegovi dijelovi su inovativni i na globalnom nivou, poput Didaktičkog kompleta Pre-Edu Braille – rekla je Kurbašić.

Tri Kompleta, nastalih uz pomoć i saradnju sa finansijerom inicijalne faze projekta – Fond otvoreno društvo BiH, na trajno korištenje su predata predstavnicima ustanova: JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar, Centra za razvoj inkluzivnih praksi, Cazin i  JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona Zenica.

Organizatori današnjeg događaja su Udruženje za afirmaciju društvenih vrijednosti iz Sarajeva, Fond otvoreno društvo BiH i JU BKC, saopćeno je iz BKC-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorenje izložbe za slijepe i slabovide u Muzeju istočne Bosne Tuzla

Otvorenje izložbe za slijepe i slabovide u Muzeju istočne Bosne Tuzla

KS - Projekt za olakšano kretanje slijepih i slabovidnih osoba

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo