Kultura     | 15.10.2019. 12:58 |

Predstava 'Bajka o izgubljenom vremenu' osvojila dvije nagrade u Banjoj Luci

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. listopada (FENA) - Pozorište lutaka Mostar s predstavom "Bajka o izgubljenom vremenu" osvojilo je na 18. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjoj Luci dvije nagrade, i to za najboljeg glumca i specijalnu nagradu za kompletan autorski rad.

Za najboljeg glumca nagrađen je Igor Vidačković, dok je specijalnu nagradu za kompletan autorski rad dobila Tamara Kučinović, izvijestili su u utorak iz mostarskog Pozorišta lutaka.

 Na festivalu, koji se održavao od 6. do 12. listopada, u natjecateljskom dijelu sudjelovalo je 15 predstava iz 10 zemalja - Italije, Rusije, Slovenije, Poljske, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 Predstava "Bajka o izgubljenom vremena" izvedena je dva puta u Banjoj Luci, a svojom magičnom igrom osvojila je i publiku i stručni žiri kojeg su činili redatelj Jovica Pavić (Srbija), dramaturginja i redateljica Selma Parisi (Hrvatska) i glumica-lutkarica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Božana Bijelić (Bosna i Hercegovina).

 Autorsku ekipu uz redateljicu, autoricu i oblikovateljicu svjetla predstave  Tamaru Kučinović, čine dramaturg i asistent redateljice Nikša Eldan i kreatorica lutaka, scenografije i lutkarska tehnologinja Alena Pavlović, dok je glazbu komponirao Atilla Aksoj.

Predstavu izvode glumci: Igor Vidačković, Sergio Radoš, Fatima Mima Kazazić Obad, Nina Popović, Nermina Denjo.

 Podsjećamo, predstava "Bajka o izgubljenom vremenu" je do danas na tri festivala osvojila ukupno osam nagrada, među kojima je i GRAND PRIX nagrada.

Ova pomalo fantastična zagonetna predstava o dječaku Petji Mihajloviču Zubovu koji se nemilim događajem pretvorio u starca baš kao i njegova simpatija Stasja koja je voljela čitati knjige i slušati Petju kako priča, nastala je inspirirana istoimenom bajkom ruskog pisca Eugenea Schwartza, a danas je ovdje da nas podsjeti na prolaznost svakog pojedinca, na malu količinu vremena koje posjedujemo da bi živjeli onako kako nam to govori srce ili ta ista supstanca od koje smo satkani, vrijeme, naveli su organizatori. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo