Svijet     | 15.10.2019. 10:18 |

Trump uveo sankcije Turskoj

FENA Internet

WASHINGTON,  15.oktobra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump ponedjeljak je uveo  sankcije i udvostručio je tarife Turskoj zbog ofanzive Ankare na sjeveroistoku Sirije.

Objava je uslijedila nakon kritika zbog odluke Trumpa da povuče američke vojnike iz Sirije, za koju kritičari tvrde da je otvorila put za turski vojni upad i mogla bi dovesti do ponovnog pojavljivanja  tzv. Islamske države.

Trump je naredio potpredsjedniku Mikeu Penceu da predvodi delegaciju u posjeti Turskoj u potrazi za primirjem, nakon što je izjavio da će biti zadovoljan da Rusija, Kina  "ili Napoleon Bonaparte" budu odgovorni za Kurde.

- Potpuno sam spreman da brzo uništim tursku ekonomiju ukoliko turski čelnici nastave ovim opasnim i destruktivnim putem - navodi Trump u saopćenju u kome nisu pomenute ugrožene Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom.

- Savršeno jasno sam poručio predsjedniku Erdoganu: turska akcija otvara put za humanitarnu krizu i postavlja teren za eventualne ratne zločine - dodao je on, pozivajući Tursku da zaštiti "vjerske i etničke manjine".

Američke sankcije uvedene su turskom ministarstvu odbrane i ministarstvu energetike i  ministrima unutrašnjih poslova, odbrane i energetike.

Trump je također saopćio da će prekinuti pregovore o trgovini vrijednoj više od 100 milijardi dolara s Ankarom i da će udvostručiti tarife na turski čelik, koje trenutno iznose 25 posto. 

Sjedinjene Države objavit će sankcioniranje američkih prodaja Turskoj, uključujući prodaju naoružanja i energenata, te dostavu humanitarne pomoći.

Obraćajući se novinarima, potpredsjednik Mike Pence izjavio je da će se sankcije "nastaviti i pogoršati dok Turska ne prihvati trenutno primirje, zaustavi nasilje i pristane na pregovore o dugoročnom rješenju spornih pitanja na granici između Turske i Sirije". 

Nakon objave sankcija, Chuck Shumer, čelnik Demokrata u Senatu, izjavio je da su američke sankcije nedovoljne i pozvao je Republikance da podrže rezoluciju koja zahtijeva poništenje Trumpove odluke o povlačenju vojnika iz Sirije, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana