Ekonomija     | 15.10.2019. 08:04 |

U Sarajevu mini sajam povodom Međunarodnog dana žena na selu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Mini sajam povodom Međunarodnog dana žena na selu bit će održan danas u Sarajevu, u realizaciji Sweden/USAID FARMA II projekta, saopćili su realizatori tog projekta. 

Učestvovat će predstavnici 11 kompanija i zadruga koje sarađuju sa ženama iz ruralnih zajednica širom Bosne i Hercegovine te s predstavnicima Misije USAID-a i Ambasade Švedske u BiH.  

Ustanovljen na inicijativu Generalne skupštine UN-a, Međunarodni dan žena na selu se obilježava 15. oktobra svake godine.

Više od 60 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi u selima i lokalnim zajednicama od stotinu do nekoliko hiljada stanovnika. Oslonac razvoja u ovim mjestima je poljoprivreda. Međutim, danas su šanse da će muškarci dobiti zaposlenje u ruralnim zajednicama dvostruko veće nego šanse žena.

- Isključivanjem žena iz ekonomije, isključujemo 50 posto populacije iz učešća u razvoju, inovacijama, investicijama i proizvodnji. Time ograničavamo i šansu za opći privredni napredak Bosne i Hercegovine. Ipak, postepenim koracima naprijed, mijenjamo stanje - kaže se u saopćenju.

Oko 33 posto korisnica podrške projekta Sweden/USAID FARMA II su žene. Njihovim znanjem, vrijednim radom i upornošću, osiguravaju prihode ne samo za svoju porodicu nego i lokalnu zajednicu.

- Možete pomoći! Podržite žene poduzetnice, kupujte njihove proizvode, saznajte više o izazovima i potrebama koje imaju u svom radu. Jedna od četiri zaposlene žene u BiH radi u poljoprivredi. Svojim znanjem i radom su dokazale da zaslužuju zauzimanje najvažnijih pozicija. One su danas oslonac i pokretač ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede - poručuju iz  Sweden/USAID Farma II projekta.

Mini sajam će biti održan u Importanne centru.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Udruženje filmskih radnika proslavlja Međunarodni dan kratkog filma 21. decembra

Koronavirus se reflektirao na sve sfere ljudskih prava

Konferencijom „Youth Inspiration Academy“ obilježen Međunarodni dan volontera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo