Regija     | 14.10.2019. 18:43 |

Održan Međunarodni festival potpomognute oplodnje u Beogradu

FENA Agencije

BEOGRAD, 14. oktobra (FENA) - Drugi međunarodni Festival potpomognute oplodnje, koji je održan proteklog vikenda u Beogradu pod sloganom "Mislite o tome", posjetilo je više od hiljadu ljudi iz Srbije i regiona, a besplatne konsultacije sa ljekarima iz Srbije, Češke, Poljske, Grčke, Ukrajine, Bugarske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije obavilo je više od 300 parova.

"Ovako veliki broj posjetilaca govori da je neophodno pokrenuti procese u društvu, kako bi se osnažile žene i parovi, dobili pravu informaciju i pravi tretman. Žene su često okrivljene za neplodnost, ali činjenica je da je broj slučajeva neplodnosti uzorkovan problemima kod žena i muškaraca podjednak", rekla je Sandra Jovanović, predsjednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Tokom dva dana festivala održano je ukupno 10 panel diskusija na različite teme poput surogat materinstva, muške neplodnosti i donacije reproduktivnih ćelija.

Izložbeni prostor imalo je preko 30 klinika iz Srbije i inostranstva, ordinacija, laboratorija, apoteka, udruženja, ali i mnogih drugih, prenosi Tanjug.

Svaki šesti par u svijetu bori se sa neplodnošću, neplodnost nije bolest, ali boli, a problem plodnosti podjednako je prisutan kod muškaraca i žena, samo su neke od poruka sa ovogodišnjeg festivala u organizaciji Udruženja Šansa za roditeljstvo.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo