Bosna i Hercegovina     | 14.10.2019. 16:04 |

Radmanović pozvao parlamentarce da budu promotori političkog dijaloga

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 14. oktobra (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović pozvao je danas parlamentarce da budu promotori političkog dijaloga, rješavanja kriza te uspostavljanja međudržavnih odnosa.

On se danas u Beogradu obratio oko 2.000 parlamentaraca iz 150 zemalja svijeta na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije čestitajući 130 godina rada ove najveće i najstarije multilateralne organizacije parlamentaraca u historiji civilizacije i demokratski uređenih država.

Ocijenio je da se skup organizacije, koja predstavlja temelj razvoja interparlamentarne saradnje i parlamentarne diplomatije s ciljem rješavanja globalnih problema, održava u jednoj od vodećih zemalja zapadnog Balkana, regiona u kome su prije tri decenije bjesnili krvavi ratovi.

Stoga je izrazio uvjerenje da će održavanje Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu predstavljati snažan podsticaj za sve države regiona da iza sebe ostave sukobe iz prošlosti i okrenu se budućnosti, regionalnoj i bilateralnoj političkoj i ekonomskoj saradnji s ciljem da sve zemlje regiona pronađu svoje mjesto u Evropskoj uniji.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, podsjetio je na činjenicu da ni godinu dana nakon održanih parlamentarnih izbora još nije formirana vlast i imenovano Vijeće ministara BiH zbog, iznio je mišljenje, snažnog stranog uticaja i unutrašnjih političkih kontroverzi.

Izražavajući nadu da će BiH riješiti političku krizu, Radmanović je najavio da će izabrani poslanici i delegati PSBiH aktivno učestvovati u radu regionalnih i globalnih parlamentarnih incijativa s ciljem da se države zapadnog Balkana integriraju u miran, stabilan i prosperitetan region.

Plenarno zasjedanje Skupštine Interparlamentarne unije bit će nastavljeno sutra, kada će parlamentarci iz cijelog svijeta obilježiti i 15. oktobar, Međunarodni dan demokratije, koji je ustanovljen na inicijativu Interparlamentarne unije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo